Vården behöver fler händer som hjälper till under coronakrisen. Foton: Rebecca Landmér och Paul Björkman

Det nya coronaviruset innebär stora påfrestningar på hälso- och sjukvården och de servicetjänster som behövs för att vården ska fungera. Just nu har sjukvården i Västra Götaland behov av personer med kompetens inom IVA eller anestesisjukvård. Dessutom ges vårdstudenter möjlighet att gå in och arbeta extra för att hjälpa till under coronautbrottet.

De personer som har kompetens inom IVA eller anestesisjukvård uppmanas att så snabbt som möjligt mejla till VGR:s HR-avdelning via koncernkontoret.hr@vgregion.se.

Men även andra yrkesgrupper inom framför allt hälso- och sjukvårdenkan behövas i framtiden. Är du läkare, sjuksköterska eller undersköterska, är du välkommen att fylla i ett intresseformulär för att hjälpa till vid verksamheter inom hela Västra Götalandsregionen.

Länk till formuläret: https://www.vgregion.se/covid-19-corona/vill-du-hjalpa-till/.

VGR:s HR-avdelning kommer gå igenom intresseanmälningarna löpande och ta kontakt när behov uppstår.

Vårdstudenter ses som en resurs

Studenter som utbildar sig till läkare, sjuksköterskor eller andra akademiska vårdyrken praktiserar inom Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvård inom det som heter Verksamhetsförlagd utbildning. Regionens HR-direktör, Marina Olsson, har nu beslutat att trots att det råder en extraordinär situation inom vården till följd av coronautbrottet ska denna praktik fortsätta om det är möjligt. Speciellt de studenter som läser sin sista termin ska prioriteras så att de blir klara i vår och kan ta sin examen.

– Det är naturligtvis viktigt för studenterna men också för oss. Vi behöver få dem färdigutbildade för att kunna anställa dem, för att också säkra att personalen får en välförtjänt semester i sommar. Avbryter vi den verksamhetsförlagda utbildningen och de inte kan ta examen riskerar vi att få en period, längre eller kortare, där det inte kommer ut några nyutbildade eller väldigt få, förklarar Marina Olsson.

Tillfälliga anställningar

I sitt beslut öppnar Marina Olsson även för att erbjuda tillfälliga anställningar under Coronautbrottet. Ett alternativ är om studenten vill göra ett studieuppehåll och arbeta eller fortsätta studera och gå in och arbeta på en timanställning.

– Västra Götalandsregionen kan erbjuda tillfälliga anställningar för studenter som är intresserade av att arbeta i vården under denna extraordinära situation. säger HR-direktör Marina Olsson.

Text: Andreas Kron och Kjell Foss
vgrfokus@vgregion.se


Fakta: Vill du hjälpa till?

Via den här sidan kan du skicka in din intresseanmälning för att hjälp till.

VGR har fått många erbjudanden om hjälp inom serviceyrken och har för närvarande inte möjlighet att ta emot ytterligare intressenter. Aktuella ordinarie tjänster som finns att söka finns på Sök jobb i VGR.

Läs även:

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here