Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Kjell Brandes i Vänersborg är en av alla frivilliga som nu hjälper till att få fram skyddsvisir till sjukvården med hjälp av 3D-skrivare. Foto: Bettina Axelsson

Industri och privatpersoner hjälps åt med ansiktsvisir till vården

Industri och privatpersoner jobbar nu med gemensamma krafter för att personal inom vård och omsorg ska få tillräckligt med skyddsvisir. En av dom som bidrar är Kjell Brandes som tillverkar skalmar till ansiktsvisir på sin 3D-skrivare hemma i villan i Vänersborg.

ؘ– Det är det minsta jag kan göra för att hjälpa sjukvårdspersonalen att hålla sig friska, säger han.
Skyddsutrustning som till exempel ansiktsvisir kommer att behövas under lång tid både i sjukvården och kommunernas äldreomsorg. Både Västra Götalandsregionen (VGR) och Socialstyrelsen jobbar hårt med att säkerställa tillgången till skyddsutrustning, så att alla som jobbar med smittade ska känna sig trygga.

Industri och privatpersoner

När det gäller ansiktsvisir mobiliserar nu både stora och små aktörer. Produktionsindustri i Västra Götaland står beredd att ställa om. Dessutom har ett 50-tal privatpersoner med 3D-skrivare hört av sig till VGR och erbjudit sig att hjälpa till.

En av dem är Kjell Brandes, systemutvecklare på Semcon i Göteborg, som liksom många andra just nu jobbar hemifrån. Under tiden växer ett par gula plastskalmar fram i en 3D skrivare i gästrummet på ovanvåningen.

– Jag älskar ju teknik och min fru var väl inte jättenöjd när jag kom hem med ännu en pryl. Ska jag vara helt ärlig visste jag inte riktigt vad jag skulle ha den till, säger Kjell.

Plastfilm och hålslagare

Skalm till ansiktsvisir som Kjell Brandes printat på sin 3D-skrivare.

I samband med coronapandemin fångade den globala 3D-skrivarbranchen upp behovet av lokal tillverkning av ansiktsvisir. Över hela världen delas idéer, kunskap och tid mellan hobbyister, designers, företag och frivilliga.

Nu finns en ritning framme till en standardiserad modell av skalmen som kan skrivas ut snabbt på de flesta 3D-skrivare. När man fäst en plastfilm (OH-film) i skalmen ger den ett tillräckligt skydd. Visiret har säkerhetstestats vid olika sjukhus och godkänts av personal. Den enkla konstruktionen skapar nu möjligheter för alla som har en 3D-skrivare att hjälpa till.

Samarbete med Chalmers

– Min skrivare som är av en enklare modell kan göra två skalmar på 1,5 timma. Tänk om ett par tusen personer kan göra 20 skalmar om dagen. Det är fantastiskt roligt att vi tillsammans kan bidra med en nödvändig och nyttig produkt istället för plastfigurer och annat onödigt, säger Kjell Brandes.

Västra Götalandsregionen har ett övergripande ansvar för att se till att även kommunernas behov av skyddsvisir tillgodoses. VGR samarbetar med Chalmers som ser till att visiren håller rätt kvalitet och skickar dem vidare för distribution.

–  Det finns ett jättestort behov som vi hoppas kunna fylla när industrin och privatpersoner hjälps år. Vi får ett väldigt positivt gensvar så jag övertygad att vi kommer att lyckas, säger Jonas Anselmby som koordinerar arbetet med ansiktsvisiren i VGR.

Behöver OH-film

För att visiren ska bli kompletta behövs även OH-film, något som idag sällan används men som kan finnas liggande i kontorsförråd och liknande. I Västra Götalandsregionen samordnas bidrag av varor och tjänster för att stötta och avlasta vårdverksamheterna. Vill du hjälpa till? Har du OH-film eller annat att bidra med? Här finns info för dig som vill hjälpa till.

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se

Läs också: Många vill skänka till vården – så hjälper du på rätt sätt

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *