Siffrorna per kommun kommer fortsatt att redovisas en gång per vecka och visar var de provtagna är folkbokförda. Under pandemin har antalet provtagna av olika orsaker varierat mellan kommunerna. Det gör det svårt att dra några slutsatser om skillnaderna i antal. Siffrorna ska analyseras vidare
Ytterligare några kommuner har nu fler än 10 bekräftade fall av covid -19.Siffrorna per kommun kommer fortsatt att redovisas en gång per vecka och visar var de provtagna är folkbokförda.

Antalet kommuner i Västra Götaland som har fler än 10 bekräftat smittade av covid -19 har ökat under den gångna veckan.

Under torsdagens pressträff presenterade Västra Götalandsregionen uppdaterade siffror för kommunerna. Fördelningen mellan kommunerna är relativt oförändrad sedan förra veckan. Några kommuner som hade färre än 10 fall förra veckan har nu fler. De som tillkommit är Lilla Edet, Öckerö, Götene, Sotenäs och Tibro.

– Det är oroväckande att antalet bekräftade fall fortsätter att öka och vi förväntar oss en fortsatt uppgång. Ung som gammal har ett ansvar och en skyldighet att få ner hastigheten på smittspridningen säger, smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

 

Ökningen av personer som bekräftats smittade fortsätter. Vi har varken nått topp eller platå.

– Det kan dröja två till tre veckor innan vi når toppen i Västra Götaland enligt Folkhälsomyndighetens prognos men ingen vet säkert, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.

Personal sliter hårt

De som vårdas på sjukhus för covid -19 är ett resultat som ligger cirka två veckor efter smittillfället

– Med inkubationstid och den tid det tar att bli allvarligt sjuk så tar det två veckor innan vi ser effekterna på våra sjukhus. Det är därför det är så viktigt att vi håller i det här nu. Vi ser inte slutet och vår personal sliter hårt med många och långa pass, säger Ann Söderström.

– Jag vill också lyfta att många skrivs ut. Vi har många utskrivna per dag och en överlevnad på 89 procent. Det finns också behov av rehabilitering både på sjukhuset och utanför.

Bild från pressträffen 30 april med smittskyddsläkare Thomas Wahlberg och hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.
Bild från pressträffen 30 april med smittskyddsläkare Thomas Wahlberg och hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.

Den gångna veckan har VGR ökat testkapaciteten på sjukhusen till 2500 tester av personal och patienter. Provtagningen av personal i kommunerna har också tagit fart under veckan.

100 personer med förkylningssymtom som arbetar inom kommunernas vård och omsorg har testats. Av dem var 10 procent positiva för covid -19.

– Inom kort hoppas vi också att kunna börja göra tester som visar om man haft covid -19, säger Ann Söderström.

Läs också:
Smittskyddsläkarnas oro inför valborg: undvik fester och folksamlingar”

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se


Siffror i korthet från pressträffen

  • 2291 laboratoriebekräftade fall i Västra Götaland.
  • 192 avlidna

Fotnot: Samtliga siffror i artikeln utgår från aktuellt läge fredagen 30 april, 2020. Siffrorna kring smittade och avlidna har uppdaterats jämfört med de siffror som nämns i videofilen med presskonferensen.