Visst kan man gå på bio, lyssna på konsert och till och med smyga in bakom kulisserna på GöteborgsOperan hemifrån! Flera kulturaktörer erbjuder digitala kulturupplevelser att ta del av på distans. Samtidigt pågår ett intensivt arbete hos Västra Götalandsregionen för att stötta regionens kulturaktörer framöver.

Många kulturaktörer drabbas hårt av konsekvenserna av coronavirussjukdomen covid-19. Förlorade biljettintäkter, drastiskt minskad publik och sjukfrånvaro är några av de akuta utmaningarna.

Kartlägger behov

– Just nu kartlägger vi behov och arbetar för att få fram en lägesbild.  Vi har gått ut med en enkät till de regionfinansierade kulturverksamheterna och det fria kulturlivet för att få en överblick över de ekonomiska och verksamhetsmässiga konsekvenserna, säger Katti Hoflin, kulturchef på Västra Götalandsregionen.

Många kulturarbetare har korta, tillfälliga anställningar och små marginaler i vanliga fall, vilket gör situationen ännu tuffare för dem nu.

– Vi ha en tät dialog och samarbete med kulturdepartementet och berörda myndigheter om pengarna som staten avsätter till kultur och idrott, säger Katti Hoflin. Deras stöd på 1 miljard kronor ska fördelas till hela Sverige. Samtidigt ser Västra Götalandsregionens kulturnämnd över sin detaljbudget och arbetar tillsammans med oss på koncernkontoret för att hjälpa till och hitta lösningar på regional nivå.

Digitala kulturupplevelser att ta del av hemifrån

Konsert varje tisdag och fredag på GSO Play
https://www.gso.se/gsoplay/
På streamingtjänsten GSOplay erbjuds konserter hämtade från arkivet med internationella artister som Santtu-Matias Rouvali, Barbara Hannigan och Kent Nagano. Göteborgs Symfoniker och Regionteater Västs samarbete, dansföreställningen SEX, hade sin urpremiär online och finns också att se på deras hemsida.

Följ med bakom kulisserna på GöteborgsOperan https://www.facebook.com/GoteborgsOperan/
GöteborgsOperan tar med publiken på en digital rundtur, svarar på frågor och bjuder på sång i sina videoinlägg på Facebook. Passa på att ställa din fråga om GöteborgsOperan till bakomkulisserna@opera.se Du vet väl att du även kan se inspelningar från GöteborgsOperan på GO Film? (via denna länk)

Kulturnyheter från Västra Götaland i podcasten Ljudmagasinet
Ljudmagasinet hör du spännande intervjuer, intressanta porträtt och nyheter. Allt med fokus på kultur och tillgänglighet. Lyssna på ljudmagasinet.se eller beställ hem en daisy- eller cd-skiva. Du hittar den där andra poddar finns.

Besök ett museum hemifrån och bli trollbunden
Länk till Trollbunden.
Trollbunden – folktro, fakta och fiktion är en digital utställning om människans magiska tankevärldar – fylld med berättelser om allt från ormkulter och ättestupor till gastar och gengångare. Men också om vår tids behov av medie- och informationskunnighet.

Folkteaterns Urgent Drama speglar tillståndet i världen nu https://www.folkteatern.se/evenemang/urgent-drama
Folkteatern Göteborg ger Urgent Drama, en serie digitala scener som speglar tillståndet i världen nu. Folkteatern får stöd från Västra Götalandsregionen.

 Nya biofilmer direkt till Draken films streamingtjänst https://goteborgfilmfestival.se/draken-film-stottar-kvalitetsfilmbiografer-i-coronakris/
Göteborg Film Festival lanserar nya bioaktuella filmer på sin streamingtjänst Draken Film och skänker hälften av prenumerationsintäkterna till kvalitetsfilmbiografer. Göteborg Film Festival får stöd från Västra Götalandsregionen.

Text: Kimberly Åkerström
vgrfokus@vgregion.se


Läs även: