Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Foton: Qad och Three piece media

Bada i Karlsborg och natursköna Djäknesundet

Karlsborg ligger mellan de två sjöarna Vättern och Bottensjön och erbjuder en strandlinje av 35 mil. Så packa ner hink, spade och picknickfilt. Här kan du hitta en alldeles egen plats, om du inte gör som så många andra och hittar fram till Djäknesundet.

Viktig information:
Under coronapandemin gäller andra rekommendationer för resor. Råden nedan uppdaterades 11 juni. Kolla Folkhälsomyndighetens hemsida för de senaste råden.

I första hand ska man gå, cykla eller använda andra färdmedel än kollektivtrafik. Den som behöver resa kollektivt bör välja alternativ där det går att boka en sittplats. Resor med färdmedel där det inte går att boka plats, exempelvis spårvagnar, tunnelbanor och stadsbussar, bör undvikas. Resenärer bör hålla avstånd och i övrigt följa anvisningarna i kollektivtrafiken och i andra kollektiva färdmedel.

Djäknesundet norr om Karlsborg hamnade på en sjundeplats i SJ:s kampanj ”Visa oss ditt vackraste Sverige”. Över tusen förslag kom in.

Branta klippor och sandstränder

Frida Mellring på turistbyrån i Karlsborg är inte förvånad. Djäknesundet och omgivande Ombo öar är också hennes personliga favorit. Öarna ligger i ett naturreservat vid västra stranden av Vättern. Kommer du med båt finns här naturhamnar i vikarna och lagunerna utefter klippkanterna längs öarna. Området är unikt på så sätt att det finns både branta klippor att hoppa från för de modiga och grunda sandstränder för oss andra som är lite mer försiktiga och hellre håller sig längs strandkanten. Men kom ihåg att Djäknesundet är populärt så det kanske gör sig bäst under lågsäsong eller om man är på plats tidigt.

– Om man får en parkering här så lämnar man inte sin plats. Annars är det aldrig långt till en badplats i Karlsborg. Vill man bada i kallare vatten har vi Vättern eller på andra sidan vägen den varmare Bottensjön, säger Frida Mellring.

Vandra i Tiveden

Om solen skulle gå i moln, rekommenderar Frida också en guidad tur på Karlsborgs fästning eller en vandring i Tiveden, en av Sveriges vackraste nationalparker där det alltid är nära till vildmarken. I Forsvik kan du uppleva svensk industrihistoria och se när kanalbåtarna slussar sig igenom Göta kanals äldsta sluss och på kvällen kan du slå dig ner vid en uteservering och känna sjöbrisen från Vättern. Det låter väl som en bra dag?

Länk till fler hemestertips

Text: Anna-Lena Bjarneberg
vgrfokus@vgregion.se


Praktisk information

Information om Karlsborg med fler tips, kartor, restauranger med mera. (länk: https://www.vastsverige.com/karlsborg/)

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *