Kulturväg Skaraborg. Foto: Per Fredén/Next Skövde

Samtidigt som du susar fram genom historien, växlar landskapet från kullar till slättland, från strandängar till lövskogar. Låter inte det som extra allt?

Viktig information:
Under coronapandemin gäller andra rekommendationer för resor. Råden nedan uppdaterades 11 juni. Kolla Folkhälsomyndighetens hemsida för de senaste råden.

I första hand ska man gå, cykla eller använda andra färdmedel än kollektivtrafik. Den som behöver resa kollektivt bör välja alternativ där det går att boka en sittplats. Resor med färdmedel där det inte går att boka plats, exempelvis spårvagnar, tunnelbanor och stadsbussar, bör undvikas. Resenärer bör hålla avstånd och i övrigt följa anvisningarna i kollektivtrafiken och i andra kollektiva färdmedel.

Det är inte lätt att välja väg bland alla sevärdheter, men för att göra det lite enklare för oss finns Kulturväg Skaraborg – en vägsträcka på sju mil med brunvita skyltar. Bara att följa alltså! Guidningen och bästa fikatipsen kan du få i din telefon om du laddar ner appen Kulturväg Skaraborg.

Vägen slingrar sig fram från odlingslandskapet vid Tidan (mellan Töreboda och Skövde), förbi det böljande bergslandskapet längs Billingens fot, genom natursköna Vallebygden, längs Hornborgasjöns strandängar och rika fågelliv, till Falbygdens säregna landskap som för tankarna till vindistrikt i Italien. Rutten avslutas vid stenåldersgraven i Karleby. Längs vägen kan du göra nedslag vid flera historiska platser. Det här är bara några exempel:

  • Askeberga skeppssättning utanför Tidan är Sveriges näst största skeppssättning (efter Ale stenar i Skåne) med sina 24 tvåmetersstenar, förmodligen från yngre järnåldern.
  • Varnhems klosterkyrka från 1100-talet, Sveriges enda bevarade cistersienserkyrka. Under medeltiden var Varnhem ett andligt, kulturellt och politiskt centrum. Här ligger Birger jarl begravd. Vill du lära dig mer om den här tiden i Varnhem rekommenderar vi en guidad tur.
  • Kata gård. Strax intill Varnhems klosterkyrka och klosterruiner ligger ruinen från en av Sveriges äldsta kyrkor, en privat gårdskyrka från vikingatiden. Kata gård har fått sitt namn efter kvinnan, vars skelett är ett av utgrävningarnas största fynd, och som härskade på storgården under vikingatidens slutskede. På Västergötlands museum i Skara kan du ta del av berättelsen om Kata.
  • Här har man begravt människor i 4000 år. Det betyder att du kan se stenålders-, bronsålders- och järnåldersgravar på samma plats.

Text: Anna-Lena Bjarneberg
vgrfokus@vgregion.se

Länk till fler hemestertips


Praktisk information

Längs vägen ligger också fler natursköna områden där du kan vandra. Bara Vallebygden erbjuder 6 mil av skyltade vandringsleder genom ängar, betesmarker och skogar. Under några veckor i maj blommar tiotusentals körsbärsträd på Billingens sluttningar. Vandra i Valle (länk https://www.vastsverige.com/skara/artiklar/vandring-i-korsbarsblom/ ) Länk till appen om Kulturväg Skaraborg – här finns information om platserna du passerar och en praktisk karta där du kan hitta allt från kaféer, sevärdheter och rum för natten. https://www.vastsverige.com/hornborgasjon/artiklar/ladda-ner-app/ Se filmen om Kulturväg Skaraborg: https://www.youtube.com/watch?v=OFw5WA9kfWo&t=12s Information om Kulturväg Skaraborg: https://www.vastsverige.com/hornborgasjon/Kulturvagen/ Vill du cykla längs Kulturväg Skaraborg finns det cyklar att hyra på ett flertal ställen till exempel i Varnhem, Falköping och Skövde.