Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Kulturväg Skaraborg. Foto: Per Fredén/Next Skövde

Historia, natur och hembakat längs Kulturväg Skaraborg

Samtidigt som du susar fram genom historien, växlar landskapet från kullar till slättland, från strandängar till lövskogar. Låter inte det som extra allt?

Viktig information:
Under coronapandemin gäller andra rekommendationer för resor. Kolla Folkhälsomyndighetens hemsida för de senaste råden.

Det är inte lätt att välja väg bland alla sevärdheter, men för att göra det lite enklare för oss finns Kulturväg Skaraborg – en vägsträcka på sju mil med brunvita skyltar. Bara att följa alltså! Guidningen och bästa fikatipsen kan du få i din telefon om du laddar ner appen Kulturväg Skaraborg.

Vägen slingrar sig fram från odlingslandskapet vid Tidan (mellan Töreboda och Skövde), förbi det böljande bergslandskapet längs Billingens fot, genom natursköna Vallebygden, längs Hornborgasjöns strandängar och rika fågelliv, till Falbygdens säregna landskap som för tankarna till vindistrikt i Italien. Rutten avslutas vid stenåldersgraven i Karleby. Längs vägen kan du göra nedslag vid flera historiska platser. Det här är bara några exempel:

  • Askeberga skeppssättning utanför Tidan är Sveriges näst största skeppssättning (efter Ale stenar i Skåne) med sina 24 tvåmetersstenar, förmodligen från yngre järnåldern.
  • Varnhems klosterkyrka från 1100-talet, Sveriges enda bevarade cistercienserkyrka. Under medeltiden var Varnhem ett andligt, kulturellt och politiskt centrum. Här ligger Birger jarl begravd. Vill du lära dig mer om den här tiden i Varnhem rekommenderar vi en guidad tur.
  • Kata gård. Strax intill Varnhems klosterkyrka och klosterruiner ligger ruinen från en av Sveriges äldsta kyrkor, en privat gårdskyrka från vikingatiden. Kata gård har fått sitt namn efter kvinnan, vars skelett är ett av utgrävningarnas största fynd, och som härskade på storgården under vikingatidens slutskede. På Västergötlands museum i Skara kan du ta del av berättelsen om Kata.
  • Här har man begravt människor i 4000 år. Det betyder att du kan se stenålders-, bronsålders- och järnåldersgravar på samma plats.

Text: Anna-Lena Bjarneberg
vgrfokus@vgregion.se

Länk till fler hemestertips


Praktisk information

Längs vägen ligger också fler natursköna områden där du kan vandra. Bara Vallebygden erbjuder 6 mil av skyltade vandringsleder genom ängar, betesmarker och skogar. Under några veckor i maj blommar tiotusentals körsbärsträd på Billingens sluttningar. Vandra i Valle (länk https://www.vastsverige.com/skara/artiklar/vandring-i-korsbarsblom/ )

Appen om Kulturväg Skaraborg – här finns information om platserna du passerar och en praktisk karta där du kan hitta allt från kaféer, sevärdheter och rum för natten.

Information om Kulturväg Skaraborg: https://www.vastsverige.com/hornborgasjon/Kulturvagen/

Vill du cykla längs Kulturväg Skaraborg finns det cyklar att hyra på ett flertal ställen till exempel i Varnhem, Falköping och Skövde.

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *