Upperud, Dalslands Kanal. Foto: Roger Borgelid/Westsweden.com

Det räcker att stå på landsvägsbron i Håverud och titta ner på akvedukten och järnvägen, för att få en första historielektion. Fortsätt till kanalmuseet och pussla ihop bitarna, innan du hyr en kanot och upplever alltihop från första parkett. 

Viktig information:
Under coronapandemin gäller andra rekommendationer för resor. Kolla Folkhälsomyndighetens hemsida för de senaste råden.

Kanske har du ett minne från en skolresa till Håverud för att se akvedukten? En ”bro” för båtar, som byggdes som en del av Dalslands kanal under 1860-talet. Järnbruken i Dalsland kunde äntligen skeppa sitt gods genom landskapet utan att behöva lasta av och lasta om efter varje sjö. Då visste de inte att vattenvägarna skulle ersättas av järnvägen 50 år senare. Eller att järnbruken skulle bli pappersbruk som numera är nedlagda.

Paddla på akvedukten

Vill du uppleva vattenvägarna på riktigt, kan du hyra kanot och ta slussarna genom Håverud. Då får du paddla på akvedukten också! I Håverud ligger Kanalmuseet där du får hela Dalslands industrihistoria. Här får du uppleva hur människor levde och verkade vid älvarna, sjöarna och kanalen från 1800-talets jordbruk till pappersbrukens tid.

Du kan också välja att ta en tur med en kanalbåt, som sommartid trafikerar Dalslands kanal och Håverudsakvedukten. Om du hellre håller dig på land kan du ta rälsbussen, som trafikerar sträckan Mellerud–Bengtsfors och stannar i Håverud. Eller varför inte göra både och och ta en väg med båt och en med tåg?

Konst och musik

Alldeles nära Håverud ligger Upperud och Dalslands konstmuseum. Museet ligger i en gammal bruksmiljö, har sjötomt och egen brygga. Här kan du lägga till med kanoten om du paddlat från Håverud. I sommar visar museet konst av bland annat Helene Billgren.

Fram emot eftermiddagen kan du paddla tillbaka till Håverud och njuta av skön musik. Kolla in programmet på Dalsland Center eller Upperud 9:9 för aktuell repertoar.

Text: Anna-Lena Bjarneberg
vgrfokus@vgregion.se

Länk till fler hemestertips


Praktisk information:

Dalsland Center för turistinformation, musikprogram, kanotuthyrning med mera. https://www.dalslandcenter.se/

Mer information om Håverud–Upperud, till exempel om kanalbåtarna (länk: http://www.haverud-upperud.se/sevardheter/

Dalslands konstmuseum (länk: http://www.dalslandskonstmuseum.se/

Dalslands kanal (länk: www.vastsverige.com/dalslandskanal)

För dig som vill vandra – Pilgrimsleden passerar Upperud https://www.vastsverige.com/mellerud/produkter/pilgrimsleden/?site=801&lang=sv)

Se akvedukten från tåg eller båt, Dal Västra Värmlands Järnväg (DVVJ) (länk https://www.dvvj.se/taag/res-med-tag-bat/