Sjön Eldmörjan, Hunneberg. Foto: Thoasp / CC BY-SA och Pixabay

Vare sig du vill ha en vandringsupplevelse med platåberg, mossar och fågelsjöar eller en familjeutflykt med kottegolf, trollskog och äventyrsbana är Halle- och Hunneberg ett säkert utflyktsmål i sommar.

Viktig information:
Under coronapandemin gäller andra rekommendationer för resor. Råden nedan uppdaterades 11 juni. Kolla Folkhälsomyndighetens hemsida för de senaste råden.

I första hand ska man gå, cykla eller använda andra färdmedel än kollektivtrafik. Den som behöver resa kollektivt bör välja alternativ där det går att boka en sittplats. Resor med färdmedel där det inte går att boka plats, exempelvis spårvagnar, tunnelbanor och stadsbussar, bör undvikas. Resenärer bör hålla avstånd och i övrigt följa anvisningarna i kollektivtrafiken och i andra kollektiva färdmedel.

Vi föreslår att du börjar vid Kungajaktsmuseet Älgens berg.  Här kan du titta in i bergens fascinerande värld en stund innan du ger dig ut och får den äkta upplevelsen av Västsveriges enda ekopark med sina 16 vandringsleder. Om du vill kan du anlita en naturguide som tar med dig till gammelskogen, våtmarkerna eller på fågelspaning.

Favoritrundan

En av guidernas favoritvandringar tar cirka 4–5 timmar (inklusive fikapaus) och går längs sjön Eldmörjan, vidare mot Långevattnet, över Öjemossarna mot Grinnsjön. Fika vid torpet Grinnsjö och njut av det gamla ängslandskapet. Ta Lönestigen tillbaka, gå genom Ekelunds hagar med betande djur och förbi Fågelsjön.

Bäversafari nära naturen

Varje onsdagskväll under sommaren kan du följa med på bäversafari i kanot. Då får du paddla fram på sjöarna och spana i bäverns marker tillsammans med en naturguide. Visste du att bävern kan bygga hyddor som är två meter höga?

För barnen

Utställningen på Kungajaktsmuseet Älgens berg passar alla åldrar. Utanför museet finns Trollskogen, där trollen Halle och Hunne bor.  I sällskap med den kloka ugglan Spanarn lär de sig mer om skogen och tar med barnen på en rolig upptäcktsfärd tunt i skogen. Här finns också en 9-håls kottegolfbana och en skogshinderbana.

Text: Anna-Lena Bjarneberg
vgrfokus@vgregion.se

Länk till fler hemestertips


Praktisk information

Vandringskartor finns att köpa på Kungajaktsmuseet Älgens berg

Mer att göra på Halle- och Hunneberg (länk)

Bäversafari, kostnad 550 kronor/vuxen, 350 kronor/barn upp till 12 år. Simkunnighet är ett krav för alla deltagare. Safarit tar cirka tre timmar och startar klockan 18 vid Kungajaktsmuseet Älgens berg. Länk till anmälan.