Pilane. Foto: Roger Borgelid/Westsweden.com

Paddla till Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn, cykla eller gå till Skulptur i Pilane. Då får du uppleva havet, konsten, strandängarna och järnåldersgravarna på en dag. Motionen och den friska luften får du på köpet.

Viktig information:
Under coronapandemin gäller andra rekommendationer för resor. Råden nedan uppdaterades 11 juni. Kolla Folkhälsomyndighetens hemsida för de senaste råden.

I första hand ska man gå, cykla eller använda andra färdmedel än kollektivtrafik. Den som behöver resa kollektivt bör välja alternativ där det går att boka en sittplats. Resor med färdmedel där det inte går att boka plats, exempelvis spårvagnar, tunnelbanor och stadsbussar, bör undvikas. Resenärer bör hålla avstånd och i övrigt följa anvisningarna i kollektivtrafiken och i andra kollektiva färdmedel.

Den kallas världens svettigaste konstrunda. För att den kombinerar konst i världsklass medan du paddlar, går eller cyklar dig varm genom ett rikt kulturlandskap.

Om du vill börja med att paddla startar turen i Bleket. Om du nöjer dig med att cykla eller gå börjar du med ett besök på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn.

Paddla i västerhavet

I Bleket finns kajakuthyrning med färdiga paket för hela konstrundan, med eller utan guide. De kan också ta hand om kajaken efter att du glidit i land på stranden utanför museet.

Paddlingen mellan Bleket och Skärhamn tar cirka en och en halv timme. Längs vägen passerar du små öar och vikar som endast kan nås med kajak. Den internationella TV-kanalen CNN har utsett den bohuslänska skärgården som en av världens tio vackraste vildmarksplatser och rekommenderar särskilt att vi ska paddla kajak utanför Tjörn och Orust.

Konst i Skärhamn

Efter cirka en och en halv timmes kajakpaddling är du framme vid Nordiska Akvarellmuseet. Sommaren 2020 visas utställningen Flora, Fauna och Kroppens tunna skal, med verk av Lars Lerin, Bruno Liljefors, Bernd Koberling och Maria Nordin. Varje dag under sommaren är det guidade visningar fyra gånger om dagen. De ingår i entréavgiften. Program kan ändras med anledning av coronaviruset. Gå in på museets webbplats för akutell information. www.akvarellmuseet.org

Cykla i kulturlandskapet

När du utforskat konsten på museet och du hoppat på cykeln är det bara att följa de blåvita skyltarna med ”Världens svettigaste konstrunda” i 12 kilometer. Färden går först genom kustsamhället Skärhamn, sedan längs slingrande stigar, genom kulturlandskapet med tallskogar, strandängar och hagar till den historiska platsen Pilane. Här finns ett 90-tal järnåldersgravar.

Sträckan mellan akvarellmuseet och skulpturparken tar cirka 50 minuter att cykla, cirka två timmar att gå.

Strosa bland skulpturer och gravar

Framme vid Skulptur i Pilane möts du av en skön blandning av bohuslänskt kulturlandskap och spännande skulpturer gjorda av världsnamn inom konsten. Skulptur i Pilane har tidigare utsetts som en av Europas bästa skulpturparker av den brittiska tidningen The Guardian.

Text: Anna-Lena Bjarneberg
vgrfokus@vgregion.se

Länk till fler hemestertips


Praktisk information

Nordiska Akvarellmuseet https://www.akvarellmuseet.org/

Skulptur i Pilane  https://www.pilane.org/

Kajaktiv hyr ut kajaker och erbjuder guidade kajakturer  https://kajaktivtjorn.se/

Tjörns turistbyrå  och Skärhamns gästhamn hyr ut cyklar.

Världens svettigaste konstrunda https://www.vastsverige.com/bohuslan/varldenssvettigastekonstrunda/varldens-svettigaste-konstrunda/