Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Pilane. Foto: Roger Borgelid/Westsweden.com

Världens svettigaste konstrunda gör du på Tjörn

Paddla till Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn, cykla eller gå till Skulptur i Pilane. Då får du uppleva havet, konsten, strandängarna och järnåldersgravarna på en dag. Motionen och den friska luften får du på köpet.

Viktig information:
Under coronapandemin gäller andra rekommendationer för resor. Kolla Folkhälsomyndighetens hemsida för de senaste råden.

Tjörn kallas också Island of art. Här kan du kombinera konst i världsklass med att paddla, gå eller cykla dig fram genom ett rikt kulturlandskap.

Om du vill börja med att paddla startar turen i Bleket. Om du nöjer dig med att cykla eller gå börjar du med ett besök på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn.

Paddla i västerhavet

I Bleket finns kajakuthyrning med färdiga paket för hela konstrundan, med eller utan guide. De kan också ta hand om kajaken efter att du glidit i land på stranden utanför museet.

Paddlingen mellan Bleket och Skärhamn tar cirka en och en halv timme. Längs vägen passerar du små öar och vikar som endast kan nås med kajak. Den internationella TV-kanalen CNN har utsett den bohuslänska skärgården som en av världens tio vackraste vildmarksplatser och rekommenderar särskilt att vi ska paddla kajak utanför Tjörn och Orust.

Konst i Skärhamn

Efter cirka en och en halv timmes kajakpaddling är du framme vid Nordiska Akvarellmuseet. Sommaren 2021 visas utställningen Hundertwasser med verk av en av efterkrigstidens internationellt mest berömda konstnärer Friedensreich Hundertwasser.  Varje dag under sommaren är det guidade visningar fyra gånger om dagen. De ingår i entréavgiften. Program kan ändras med anledning av coronaviruset. Gå in på museets webbplats för aktuell information. www.akvarellmuseet.org

Cykla i kulturlandskapet

När du utforskat konsten på museet och du hoppat på cykeln är det bara att följa de blåvita skyltarna i 12 kilometer. Färden går först genom kustsamhället Skärhamn, sedan längs slingrande stigar, genom kulturlandskapet med tallskogar, strandängar och hagar till den historiska platsen Pilane. Här finns ett 90-tal järnåldersgravar.

Sträckan mellan akvarellmuseet och skulpturparken tar cirka 50 minuter att cykla, cirka två timmar att gå.

Strosa bland skulpturer och gravar

Framme vid Skulptur i Pilane möts du av en skön blandning av bohuslänskt kulturlandskap och spännande skulpturer gjorda av världsnamn inom konsten. Skulptur i Pilane har tidigare utsetts som en av Europas bästa skulpturparker av den brittiska tidningen The Guardian.

Text: Anna-Lena Bjarneberg
vgrfokus@vgregion.se

Länk till fler hemestertips


Praktisk information

Nordiska Akvarellmuseet https://www.akvarellmuseet.org/

Skulptur i Pilane  https://www.pilane.org/

Kajaktiv hyr ut kajaker och erbjuder guidade kajakturer  https://kajaktivtjorn.se/

Tjörns turistbyrå  och Skärhamns gästhamn hyr ut cyklar.

Tjörn – island of art: https://www.vastsverige.com/sodrabohuslan/tjorn-island-of-art/

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *