Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Andreas Skriver Hansen, forskare vid Göteborgs Universitet, vill ta reda på hur covid -19 påverkar vår relation till naturen och friluftslivet. "Jag hoppas att så många som möjligt vill hjälpa till genom att svara på enkäten", säger han.

Ny forskning: Har coronapandemin påverkat ditt friluftsliv?

Har covid-19 fått fler att vilja vistas i naturen och ägna sig åt friluftsliv?
Det vill forskare från Göteborgs universitet ta reda på. Nu söker de kontakt med personer som vill svara på frågor om sina friluftsvanor.

VGRfokus har tidigare berättat om hur intresset för vandringslederna i Västra Götaland ökat kraftigt efter covid -19.

Västkuststiftelsen, som sköter 280 naturreservat i Västra Götaland och Halland, vittnar om en fullständig invasion på lederna och antalet besökare på vandringsledernas hemsidor har ökat med uppåt 300 procent. Länk till artikeln.

Naturens roll i kristid

Detta har fått Andreas Skriver Hansen, doktor i kulturgeografi vid Göteborgs universitet att vilja ta reda på mer om ifall covid -19 bidragit till att ändra folks friluftsvanor och i så fall hur. Nu hoppas han att så många som möjligt vill hjälpa till och svara på en webbenkät om olika typer av aktiviteter.

– Vi hoppas att så många som möjligt vill hjälpa till att besvara enkäten så att vi kan få en bild av naturens roll i kristid och vad det innebär både för människor och vilken påverkan det har på naturen. Jag tror att vi kan samla in mycket spännande data, säger Andreas Skriver Hansen.

Enkäten är öppen fram till 31 oktober och ska resultera i en rapport i början av 2021

Länk till enkäten

Studien finansieras av forsknings- och samverkansprogrammet Mistra Sport & Outdoors. Studien görs i samarbete med Göteborgsregionen (GR), Turistrådet i Västsverige, som ägs av Västra Götalandsregionen (VGR) och Västkuststiftelsen där VGR är en av tre huvudmän.

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se


Fakta

Mistra Sport & Outdoors är ett forsknings- och samverkansprogram för att skapa kunskap och lösningar för ökad hållbarhet inom idrotten och friluftslivet.

Västkuststiftelsens uppdrag är att bevara och vårda den västsvenska naturen och att stimulera friluftslivet, eller att ”Värna, Vårda och Visa naturen”. Huvudmän är Västra Götalandsregionen, Region Halland och Göteborgsregionens kommunalförbund.  Länk till Västkuststiftelsens webbplats

Turistrådet Västsverige är Västra Götalandsregionens helägda bolag för frågor om besöksnäring. Verksamheten ska driva utveckling och marknadsföring av besöksnäringen i samverkan med inhemska eller internationella partners och öka konkurrenskraften hos företagen i Västra Götaland. Länk till Turistrådet Västsveriges webbplats

Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Länk till Göteborgsregionens webbplats

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyheter från Västra Götalandsregionen.