Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Smittspridningen fortsätter öka kraftigt Västra Götaland.

Kraftig ökning av covid-19 – VGR i stabsläge

Smittspridningen och behovet av sjukhusvård ökar stort i Västra Götaland. Under vecka 44 upptäcktes 2984 nya fall, vilket är mer än en fördubbling jämfört med veckan dessförinnan. Den oroväckande utvecklingen gör att Västra Götalandsregionen nu går upp i stabsläge.

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg och hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström vädjar tillsammans till allmänheten:

– Vi måste nu alla minska smittan så att inte ännu fler insjuknar! Följ de nya råden och undvik möten, samlingar och köpcentrum.


Teckenspråksöversättning av artikeln.

Ökning fjärde veckan i rad

För fjärde veckan i rad ökar antalet covid-smittade i Västra Götaland. Under vecka 44 upptäcktes 2984 nya fall, vilket är mer än en fördubbling jämfört med veckan dessförinnan.

– Vi har aldrig tidigare haft så skarpa råd som de som gäller nu. Vi måste tillsammans följa råden. Alla i samhället drar nytta av att samhällsspridningen minskar, och den måste göra det nu, säger Thomas Wahlberg.

För att bromsa smittan och minska smitta till riskgrupper måste vi alla avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker och köpcentrum. Om möjligt undvik att ha fysisk kontakt med andra personer än de som du bor tillsammans med. Avstå också från sammankomster och fester under de närmaste veckorna. Försök arbeta hemifrån om det går, fortsätter han.

Fler på sjukhus

Antalet personer som blir så sjuka i covid-19 att de behöver sjukhusvård i Västra Götaland ökar också. Nu vårdas 119 personer för covid-19 varav 14 får intensivvård.

Mot bakgrund av den snabba ökningen av antalet inneliggande har Ann Söderström i dag beslutat att Västra Götalandsregionen går upp i regional stab för att samordna och stödja regionens verksamheter.

– Vi går nu in i ett läge där alltfler behöver sjukhusvård. För många medarbetare på såväl sjukhus som vårdcentraler är det ansträngt och vi behöver samla Västra Götalandsregionens resurser mer effektivt för att stödja förvaltningarna, säger hon.

– Det är en bekymmersam situation med den snabba ökningen och vi behöver nu börja ställa in planerad vård för att frigöra vårdplatser. Vi har bra tillgång till skyddsmateriel, läkemedel och annan utrustning, fortsätter Ann Söderström.

Text: Anna Liljenberg
vgrfokus@vgregion.se


Läs även:

Skärpta råd för att bromsa smittspridningen i Västra Götaland

Frågor och svar om skärpta råd

Nyheter från Västra Götalandsregionen.