Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nu ökar antalet fall av covid-19 igen

Efter flera veckors minskning har nu antalet nya fall av covid-19 börjat öka på nytt. Under vecka 6 konstaterades 4 737 fall av covid-19 i Västra Götaland, vilket är 14 procent fler än föregående vecka.

I början av året avtog smittspridningen i Västra Götaland. Men nu har den utvecklingen stannat av och Smittskydd Västra Götaland ser för första gången i år en tydlig ökning.

– För att bryta smittspridningen är det viktigt att minska antalet kontakter, träffa så få människor som möjligt och att hålla avstånd såväl inom- som utomhus. Det gäller oss alla och inte minst nu under sportlovsveckorna. Och använd munskydd när så rekommenderas, till exempel i kollektivtrafiken under rusningstid, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Vaccinationen fortsätter

Västra Götalandsregionen fortsätter att vaccinera i enlighet med Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning. Just nu får boende på särskilt boende i Västra Götaland sin andra dos vaccin. Det är tillgången på vaccin som begränsar vaccinationstakten.

– Vi har kapacitet att vaccinera mångdubbelt fler personer än vad det finns vaccin till. Alla önskar att vi hade kommit mycket längre vid det här laget, men på grund av bristen måste vi prioritera så att vaccinet räcker till den andra dosen för alla i fas ett, säger vaccinationssamordnare Kristine Rygge.

Under helgen uppmärksammades att adressen till en bokningssida för vaccination av vård- och omsorgspersonal otillbörligen spridits till utomstående. Via länken var det under en period möjligt att som invånare skaffa sig till en tidigare plats i vaccinationskön, ett fusk som VGR tar kraftigt avstånd från.

Läs mer: ”Skamligt att fuska sig till vaccination”, VGRfokus.se 15 februari

Mer om vaccination: Så undviker du att bli lurad av bedragare under pandemin, VGRfokus.se 12 februari

Osäker platå i sjukvården

Pandemins tryck på sjukvården i Västra Götaland följer smittspridningen i samhället och således minskade behovet av sjukhusvård för covid-19 under januari. Men de senaste 7-10 dagarna har minskningen avstannat. Istället finns nu en betydande risk för att behovet av sjukhusvård kommer att öka.

– Vi har sett under hela pandemin att när smittspridningen ökar så följer behovet av sjukhusvård efter. Därför är det verkligen viktigt att vi alla tar detta på allvar och hjälps åt med att följa alla gällande råd och rekommendationer. Ju färre som blir smittade, desto färre är det som blir allvarligt sjuka och i värsta fall avlider, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.

Idag, den 16 februari kl: 10:00, vårdades 339 personer i Västra Götaland för covid-19, varav 57 inom intensivvården.

Text: Anders Sandahl
vgrfokus@vgregion.se