Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Foto: David Castor

Smittskyddsläkarens varning inför valborg

Smittspridningen är fortfarande på en hög nivå i Västra Götaland och intensivvården är under hårt tryck. Smittskyddsläkaren uppmanar till att fira valborg och andra högtider på ett smittsäkert sätt.

– Det viktigaste av allt är att hålla avstånd och undvika trängsel, och det gäller både inom- och utomhus. När människor samlas ökar risken för smittspridning. Undvik fester och folksamlingar. Föräldrar, prata med era barn, säger Thomas Wahlberg.

Under vecka 16 konstaterades 5 467 nya fall av covid-19 i Västra Götaland. Det är 21 procent färre än vecka 15, men minskningen sker från en mycket hög nivå.

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg påpekar att kommande högtider som valborg och studentfiranden innebär en risk för ökad smittspridning. Smittspridningen är fortfarande mycket stor i samhället och kan ske på platser där människor träffas.

– Vi måste alla tillsammans, ung som gammal, göra vad vi kan för att minska spridningen av covid-19. Det handlar till exempel om att minska våra kontakter med andra och att använda munskydd i kollektivtrafiken samt i trånga inomhusmiljöer. Annars vänder det snart uppåt igen, säger Thomas Wahlberg.

Länk: Skärpta rekommendationer i Västra Götaland

Fortsatt många allvarligt sjuka

När det kommer till sjukvården i Västra Götalandsregionen är belastningen fortsatt mycket hög. Under vecka 16 minskade antalet patienter i Göteborgsområdet och Skaraborg men samtidigt ökade det i Fyrbodal och Sjuhärad. Inte minst är trycket på intensivvården konstant.

Idag, den 27 april kl. 10:00, fanns det totalt 343 patienter med covid-19 på sjukhusen i Västra Götaland, varav 67 inom intensivvården.

– Varje enskild patient som måste läggas in på sjukhus är en för mycket. Jag hoppas att vi nu ser början på en platå och att färre blir allvarligt sjuka i vår och sommar. Nu är det avgörande att vi alla hjälps åt, håller ut och vaccinerar oss när det blir vår tur, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.

Läs mer: Rött läge i Västra Götaland – extremt tryck på IVA

Vaccination

Under vecka 17 skickas preliminärt 60 640 doser vaccin mot covid-19 från Västra Götalandsregionen till länets vaccinatörer. Vaccineringen sker enligt Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning.

I Västra Götaland vaccineras just nu främst invånare som är 65 år och äldre och på sina håll uppstår lediga tider för denna åldersgrupp. Sjukhusen har börjat kalla personer med riskökning i fas tre, de mellan 60 och 64 år.

– Vaccinationsviljan är stor och det är glädjande. Samtidigt är det flera av våra vaccinatörer som stundtals har lediga tider. Jag vill uppmana alla som är 65 år och äldre att boka tid för vaccination, säger vaccinationssamordnare Kristine Rygge.

De närmaste tio veckorna är prognosen att Västra Götalandsregionen kommer få och fördela närmare en miljon vaccindoser till vaccinatörer i Västra Götaland.

Läs mer: Hela vårens vaccinprognos

Text: Anders Sandahl
vgrfokus@vgregion.se

Nyheter från Västra Götalandsregionen.