Lördag 2 oktober är det Stora vaccinationsdagen i Västra Götaland på minst 117 platser.

Lördag 2 oktober kl 10-14 håller vaccinatörer över hela Västra Götaland extra öppen med drop-in-vaccination mot covid-19. Det kommer att finnas vaccinatörer på minst 117 platser.

Arrangemanget är ett sätt att underlätta för personer från 16 år som ännu inte fått sin första dos. Det går även bra att ta dos två, om det gått minst fyra veckor sedan första dosen.

– Genom att erbjuda vaccination på en lördag och på många ställen samtidigt, vill vi göra det ännu enklare att vaccinera sig. Det behövs inte heller någon tidsbokning eftersom vaccinatörerna har drop-in, säger vaccinationssamordnare Kristine Rygge.

Vaccinationssamordnare Kristine Rygge

Drop in

Det kommer att finnas vaccinatörer med drop-in i alla kommuner i Västra Götaland utom i några få där vaccinationstäckningen redan är hög. Länk till sida om Stora vaccinationsdagen på 1177.se

– Nu när samhället öppnar upp och vi återgår till ett mer normalt vardagsliv har vi allt att vinna på att så många som möjligt är fullvaccinerade, säger vaccinationssamordnare Kristine Rygge.

Just nu är tillgången på vaccin god och fram till och med den 11 oktober är många vaccinatörer igång med vaccinationsarbetet. Därefter kommer antalet vaccinatörer minska, och det kan bli svårare att hitta lediga tider som passar.

– Det är fantastiskt roligt att vi kan samla vaccinatörer på så många platser. Jag hoppas verkligen att många vill passa på att ta sin första dos under dagen. Vaccinet är fortfarande det bästa skydd vi har mot att bli allvarligt sjuk i covid -19, säger vaccinationssamordnare Kristine Rygge.

De vaccin som kommer att ges under dagen är Pfizers eller Modernas. Det kostar ingenting att vaccinera sig.

Förutom alla de vaccinatörer som har extra öppet med drop-in under lördagen finns  möjlighet i samband med vissa sportarrangemang och under West Pride i Göteborg som pågår samtidigt.

Läs också: Nu intensifieras arbetet med att få fler vaccinerade i Västra Götaland

Ta den för laget – Frölunda hockey antar VGR:s utmaning

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se