Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Brist på TBE-vaccin i hela landet

Det råder just nu brist på vaccin mot den fästingburna sjukdomen TBE. De senaste veckornas intresse för att vaccinera sig mot TBE har gjort att det nu är brist hos landets vaccinatörer.

Det preliminära beskedet är att nytt vaccin mot TBE (fästingburen hjärninflammation) ska komma till leverantören i augusti. Därefter transporteras det vidare till vaccinatörer i VGR.

– Det finns fortfarande en del vaccinationsmottagningar och vårdcentraler som kan ha kvar TBE-vaccin i VGR. Kontakta dem för mer information. Det finns inget regionalt register över kvarvarande doser, säger Magnus Kronvall, chef för avdelning specialiserad vård, läkemedel och medicintekniska produkter.

Påverkar personer som väntar på andra dosen

Vaccination mot TBE sker med olika intervaller, enligt ett vaccinationsschema som baseras på vilken ålder personen hade när hen startade sin vaccinering.

Att det kan vara svårt att vaccinera sig nu påverkar framför allt dem som redan påbörjat sitt vaccinationsprogram och väntar på fler doser.

Hur ska den som väntar på nästa dos tänka?

Leif Dotevall.

– Att man kanske tvingas skjuta fram en planerad dos ett par månader, ger troligen lika bra skyddseffekt på sikt även om intervallet mellan två doser blir lite längre, säger smittskyddsläkare Leif Dotevall.

Kan man byta mellan olika TBE-vacciner?
– Helst ska samma vaccin användas för de två första doserna, eller tre första doserna för personer som rekommenderas en extrados i grundvaccinationen. Vid brist på vaccin, eller oklarheter om vilket vaccin som givits tidigare, är det bättre vaccinera med tillgängligt TBE-vaccin än att avstå från vaccination.

Skydda dig med heltäckande kläder

Fästingar som biter sig fast i huden bör tas bort så snart som möjligt. Om fästingen bär på TBE-virus överförs smittan redan efter kort tid, och smittämnen som borrelia överförs efter 1–2 dygn.

Borrelia är en annan fästingöverförd sjukdom som också kan ge neurologiska symtom. Till skillnad från TBE orsakas den av en bakterie och kan behandlas med antibiotika.

Vad kan vi själva göra för att skydda oss mot fästingar och fästingbett?
– Är du ute i naturen där fästingar finns, är det en fördel att ha på sig heltäckande kläder som långbyxor och långärmad skjorta. Hjälp varandra att inspektera kroppen noga varje dag om ni varit i områden där fästingar finns. Fästingen kan krypa runt flera timmar innan den biter sig fast, säger smittskyddsläkare Leif Dotevall.

Text: Johanna Bernhardsson
vgrfokus@vgregion.se


Fakta
TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar. Upp till en tredjedel får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Den som blir smittad av TBE-virus kan efter 1–2 veckor få feber och värk i huvud och kroppen. Besvären kan vara i upp till en vecka och därefter försvinna. Men för några återkommer sjukdomssymtomen efter ytterligare några dagar med en mer uttalad sjukdomsbild – huvudvärk, feber och neurologiska symtom.

Läs mer om TBE på 1177.se

LÄS OCKSÅ: Fortsatt många fall av TBE. Smittskydd Västra Götaland rekommenderar TBE-vaccination till alla i Västra Götaland som vistas i naturen