Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Samordnaren Josefine Johansson och inventeraren Mattias Buhr visar hur en inventering kan gå till. Bild: Charlotte Wärnå

Satsning på tillgänglighet har också har lett till jobb och studier

På tio år har Västra Götalandsregionens tillgänglighetssatsning resulterat i att 3 000 verksamheter har inventerats och förts in i Tillgänglighetsdatabasen, som samlar information om hur fysiskt tillgängliga olika platser och lokaler är. Men satsningen har också haft en annan positiv effekt: merparten av de drygt 150 visstidsanställda inventerarna har gått vidare till andra jobb eller till studier efteråt.

Tillgänglighetssatsningen är en arbetsmarknadsinsats med målet att minska arbetslösheten och ge arbetslivserfarenhet. Varje år får 15 unga vuxna, som står långt ifrån arbetsmarknaden, möjlighet till en ettårig visstidsanställning som inventerare för Tillgänglighetsdatabasen (TD). 

Samtidigt som inventerarna får värdefull arbetslivserfarenhet är själva databasen i sig ett verktyg för ökad delaktighet i samhället. TD är en webbplats som erbjuder information om platsers fysiska tillgänglighet. Där finns beskrivningar av offentliga platser och byggnader som inventerats inom satsningen: allt från lokaler för vård och omsorg och privata tandläkare till lekparker, återvinningscentraler och bibliotek.

Planera besök i offentliga lokaler

Genom uppgifterna i TD får personer med fysisk funktionsnedsättning möjlighet att bättre kunna planera besök i offentliga lokaler, till exempel avgöra om det går att besöka platsen på egen hand eller om en assistent behöver följa med. 

– Tillgänglighetsdatabasen vilar i grunden på mänskliga rättigheter och rätten till självbestämmande. Alla som bor i Västra Götaland ska ha rätt att komma in och kunna använda det man förväntas använda i offentliga miljöer, säger Josefin Johansson som är samordnare på tillgänglighetsenheten och arbetsleder de flesta av inventerarna.

Mäter från parkeringen och in

Inventerarna som jobbar med databasen är ute på uppdrag och inventerar fyra dagar i veckan. När de kommer till en plats som ska inventeras börjar de jobba utifrån och in. De mäter från parkeringen ända in till behandlingsrummet eller teatersalongen.

Bild: Lina Rehn

Några exempel på vad som mäts är dörrbredd, tröskelhöjd, framkomlighet, hörselteknisk utrustning, höj- och sänkbar receptionsdisk och belysning. Uppgifterna läggs sedan in i databasen.

”Väldigt lärorikt”

En före detta inventerare är Axel Olsson, som hörde talas om tillgänglighetssatsningen via Arbetsförmedlingen. Han tycker att det bästa han fått med sig från arbetet med TD var att jobba som i projekt. 

– Att vara med från starten till slutet. Först inventera, sedan åka till kontoret och analysera och sedan när det var klart, lämna över till handledarna som publicerade det. Det var väldigt lärorikt, säger Axel Olsson. 

Han har nu gått vidare till ett jobb på en bowlinghall, där han trivs väldigt bra. I bowlinghallen har Axel Olsson hand om bokningar, maskiner, mat och annat som behöver fixas.

70 procent vidare till jobb eller utbildning

Håkan Martinsson är chef för tillgänglighetsenheten. I uppdraget ligger att inventera alla de verksamheter som Västra Götalandsregionen äger, finansierar eller har avtal med och publicera dem i Tillgänglighetsdatabasen. 

Men initiativet har också spridits utanför regionen och TD har nu flera kommuner och regioner som avtalspartner från Luleå i norr till Skåne i söder. 

I år fyller tillgänglighetssatsningen tio år, och det finns många anledningar att fira resultatet av satsningen. 

– Gemensamt för dem som arbetat här är att många säger att de trivts bra. Arbetsuppgifterna är varierade och ger värdefulla erfarenheter. Av inventerarna har omkring 70 procent gått vidare till jobb eller utbildning efter sin visstidsanställning. Förra året låg siffran på 80 procent, säger Håkan Martinsson. 

Text: Charlotte Wärnå
vgrfokus@vgregion.se 

LÄS OCKSÅ: Nu finns fler tillgängliga naturreservat – så hittar du dem