Hon studerar till undersköterska – men inte på det traditionella sättet. Hodan Ali Mohamed kombinerar yrkesstudier med ett arbete på Östra sjukhuset. Den 30 maj är hon först ut med att ta examen i Västra Götalandsregionens unika utbildningssatsning.
− Mina kolleger är de bästa lärarna! När jag har kört fast med en skoluppgift eller behöver veta mer om till exempel en diagnos, kan jag fråga en av de erfarna undersköterskorna eller sjuksköterskorna på jobbet, berättar Hodan Ali Mohamed.
I stället för att läsa till undersköterska fem dagar i veckan med praktikperioder, kombinerar Hodan Ali Mohamed yrkesstudierna med sitt arbete på en psykiatriavdelning på Östra sjukhuset.
Hon jobbar fyra dagar i veckan och går i skolan en dag. Under några månader bytte Hodan Ali Mohamed arbetsplats för att även få erfarenheter från somatisk (fysisk) vård. Då arbetade hon på en medicinavdelning på Kungälvs sjukhus.
− När jag är på jobbet får jag en direkt förståelse för all teori som vi läser. Det tycker jag är det allra bästa med utbildningen.
En del studier på arbetstid
Skoluppgifterna som ska lämnas in varje vecka, gör hon oftast på kvällar och helger. Hon har också fyra timmar i veckan avsatta till studier under arbetstid. De timmarna tillbringar hon ofta vid datorn i sjukhusbiblioteket.
− Jag vill verkligen detta! Utan min starka motivation att bli undersköterska hade jag nog inte orkat kämpa på så hårt med att både plugga och jobba.
Lärde sig svenska snabbt
Hodan Ali Mohamed flyttade till Sverige från Kenya med föräldrar och syskon för fem år sedan. Då kunde hon inte ett ord svenska − nu pratar hon nästan obehindrat.
− Det var viktigt för mig att lära mig svenska snabbt. Jag ville komma in i samhället.
Den första tiden läste hon svenska för invandrare. När pandemin bröt ut övergick all undervisning till att bedrivas online. Hodan Ali Mohamed trivdes inte med att bara gå hemma.
Hon uppsökte därför Arbetsförmedlingen, som hjälpte till att ordna en praktikplats i köket på ett äldreboende i Johanneberg i Göteborg.
− Jag upptäckte att jag tyckte om att prata med de äldre och hjälpa dem. När jag gick i skolan i Kenya var biologi mitt favoritämne. Men jag hade aldrig tidigare tänkt tanken att jag skulle jobba med vård.
”Tackade ja direkt”
När praktikperioden på äldreboendet var slut, fick Hodan Ali Mohamed en ViA-anställning på en psykiatriavdelning på Östra sjukhuset. ViA är ett introduktionsprogram för arbetssökande som innebär en betald anställning inom någon av Västra Götalandsregionens verksamheter under minst ett år.
I december 2022 fick Hodan Ali Mohammed frågan om hon var intresserad av att utbilda sig till undersköterska inom ViA-programmet.
− Jag blev jätteglad och tackade ja direkt. Med en undersköterskeutbildning kan jag söka många olika jobb. Jag trivs med att jobba i psykiatrin, men skulle gärna också jobba på somatiska vårdavdelningar eller i äldreomsorgen.
Den 30 maj tar Hodan Ali Mohamed sin efterlängtade undersköterskeexamen. Då blir det firande med lärare, ViA-samordnare och studiekamrater. Dagen efter börjar hon sitt nya arbete som sommarvikarierande skötare på psykiatriavdelning 361 på Östra sjukhuset.
Text: Kristina Karlberg
Bilder: Anna Rehnberg
vgrfokus@vgregion.se
LÄS OCKSÅ: Här går det att jobba i vården och ta en examen samtidigt
Hodan Ali Mohamed
Ålder: 24 år.
Bor: I Bergsjön, Göteborg.
Familj: Föräldrar och sex syskon.
Gör: ViA-anställd på avdelning 361 psykiatri affektiva på Östra sjukhuset. Tar examen som undersköterska den 30 maj, fortsätter därefter som sommarvikarie på samma avdelning.
Fritidsintressen: Promenera och träna på gym.
Om ViA
- ViA är ett introduktionsprogram för arbetssökande som innebär en anställning inom någon av Västra Götalandsregionens verksamheter under minst ett år och som längst tre år.
- Anställningen ger en avtalsenlig lön och finansieras av Arbetsförmedlingen och Västra Götalandsregionen.
- Den ViA-anställde ersätter inte ordinarie personal, utan finns med som extra resurs och följer samma schema som en utsedd handledare på arbetsplatsen.
- I dag finns omkring 150 personer som är ViA-anställda i regionen. De flesta arbetar i vården, men de jobbar även med lokalvård, fastighetsservice och IT.
- ViA startade 2014 med syfte att bidra till minskad arbetslöshet och ökad delaktighet i samhället. Programmet drivs av VGR Folkhögskolor.
Läs mer om ViA här: Program ViA – Västra Götalandsregionens introduktion i arbetslivet – Västra Götalandsregionen (vgregion.se)