Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Promenadslinga i området runt Högsbo sjukhus och Högsbo närsjukhus. Bild: Fredrik Jalhed

Satsning på promenadslingor runt regionens sjukhus

Sköna bänkar, fler träd och informativa skyltar – det är några åtgärder som planeras när Västra Götalandsregionen (VGR) satsar på promenadslingorna runt sina sjukhus.

– Att som patient, närstående eller personal kunna få en paus utanför vårdmiljön har stor betydelse för återhämtning, säger projektledaren Hanna Berko.

Den nya satsningen innebär bland annat att de slingor som redan finns inventeras för att komma till nytta för alla som finns på sjukhuset – patienter, närstående och personal. Inventeringen kommer i sin tur att leda fram till förslag på olika åtgärder.

Redan nästa år tror Hanna Berko att vi kommer att kunna se konkreta förändringar längs promenadslingorna. Det kan till exempel ha blivit fler viloplatser, nya träd som ger svalka och växter som lockar till sig pollinerare.

Hanna Berko
Hanna Berko. Bild: Ellinor Smederöd

När vi går längs en promenadslinga ska vi också kunna få information om vad det är vi ser.

– Det kan vara en skylt om vilka arter som kan gömma sig i den där stapeln med död ved du ser, det kan vara berättelser om konstverk, kulturmiljöer eller byggnader längs vägen. Det kan också vara närvaroövningar du kan lyssna på i din mobil eller skyltar med rörelser du enkelt kan göra under en kort paus, säger Hanna Berko.

För människa och miljö

Satsningen på promenadslingorna runt regionens sjukhus sker efter ett beslut i VGR:s hållbarhetsutskott.

Vistelse i natur- och trädgårdsmiljöer ger goda effekter på stressreduktion. Blodtrycket sjunker, pulsen går ner och mängden stresshormoner minskar. Om man samtidigt kan skapa miljöer som värnar den biologiska mångfalden mår både människa och natur bra.

Att utveckla promenadslingorna innebär därmed en satsning på två av hållbarhetsmålen för 2030: målen för hälsa och välbefinnande samt för biologisk mångfald.

Fler promenadslingor på gång

Utvecklingsarbetet ska genomföras till och med 2025 och kommer att handla om inventering, kommunikationsinsatser och några av de konkreta åtgärder som nämns ovan. Först ut är promenadslingorna vid Högsbo och Alingsås sjukhus.

– I detta arbete kommer vi att få med oss viktig kunskap som vi kan använda när det blir dags att utveckla fler promenadslingor. Målet är att alla sjukhus i regionen ska ha minst en promenadslinga, säger Hanna Berko.

Att bygga nya promenadslingor ingår inte i det här projektet, men parallellt pågår ett arbete med att etablera nya promenadslingor vid varje sjukhustomt.

I dag finns ett 20-tal promenadslingor vid några av Västra Götalandsregionens 17 sjukhus och ett 30-tal nya är planerade på sikt.

Text: Anna-Lena Bjarneberg
vgrfokus@vgregion.se


Fakta:

Utvecklingsarbetet är ett koncernövergripande projekt mellan nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sjukhusen i Väster, Förvaltningen för fastighet, stöd och service, Botaniska trädgården, samt Gröna Rehab (en del av Hälsan och Stressmedicin).