Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Sture Persson i blåa laget tittar på när rosa lagets Kerstin Olsson kastar ut. Bild: Anna Rehnberg

Sportskola för seniorer är populärt – finns på 22 orter

Att röra på sig är viktigt hela livet, inte minst när vi blir äldre. Men trots hälsofördelarna kan det vara svårt att komma igång med fysiska aktiviteter. Därför anordnar RF-Sisu sportskola för seniorer på 22 orter i regionen – till exempel i Ulricehamn, där ett gäng testade discgolf ute i skogen.

Senior Sport School innebär att personer över 60 år får prova på olika sporter hos de lokala idrottsföreningarna.

Det kombineras med hälsofrämjande föreläsningar och är en del av de många folkhälsoinsatser för äldre som stöttas av Västra Götalandsregionen (VGR).

Inspirera till aktiv fritid

De varma höstfärgerna tycks glöda i det disiga vädret. Regnet hänger i luften, men det har inte hindrat deltagarna i kursen att samlas nästan mangrant på Lassalyckans idrotts- och friluftsområde i utkanten av Ulricehamn denna onsdagsförmiddag i oktober.

Ida Werner, kommunens volontärsamordnare och kursledare, räknar in deltagarna.  

Ida Werner
Ida Werner.
Bild: Anna Rehnberg

– I grunden handlar det om folkhälsa. Vi vill inspirera till en aktiv och meningsfull fritid och intresset är stort både från seniorerna och idrottsföreningarna. 

Efter en kort presentation av discgolf-föreningen blir det en liten uppvärmning på stället och därpå visar Martin Johansson hur man ska hålla discen och kasta iväg den. 

– Det finns egentligen inga regler för hur man kastar bara discen kommer iväg, säger han och visar med en elegant snärt hur den kan flyga iväg när man övat ett tag.  

– Nu får ni ta varsin disc och prova här på fotbollsplanen innan vi går bort till själva banan i skogen.  

Golf veckan innan

Snart är planen full med seniorer som kastar discar så det står härliga till. När alla kastat ett tag samlas gänget borta vid skogsbanan, där de delas in i små grupper på fyra personer. Varje grupp består i sin tur av två tvåmanslag.  

– Det här påminner om golf. Det fick vi prova i förra veckan, där gick man också i ett litet sällskap, säger Ingrid Sarva, 80 år.

Tre personer står i vid en skogsglänta, de hålle frisbeediscar i händerna. En person är på väg att kasta.
Pelle Lindström, 86 år, är redo att kasta ut. Ingrid Sarva pekar ut riktningen medan hunden Lupe och Göran Rigby tittar på. Bild: Anna Rehnberg

– Det är bra att kommunen ordnar en sådan här kurs tillsammans med Västra Götalandsregionen. Jag hoppas komma igång med någon av aktiviteterna vi får prova så att jag kommer ut mer i naturen. Dessutom är det roligt att få kontakt med nya människor och göra lite aktiviteter tillsammans, säger Göran Rigby, 78 år och en av de 20 deltagarna som fått en plats på kursen via lottning. 

– De som inte fick plats den här omgången har förtur nästa termin, säger Ida Werner. 

Stöd av VGR

Senior Sport School arrangeras av RF-SISU Västra Götaland med stöd av Västra Götalandsregionen (VGR). Initiativet startade redan 2018 och har sedan dess vuxit till flera orter.  

Ulricehamn var med från start och arbetet finansierades i många år av genom folkhälsomedel från VGR:s delregionala nämnd södra. De delregionala nämnderna ska bland annat verka för en förbättring av befolkningens livsvillkor och levnadsvanor.

I reglementet för dem lyfts också äldre som en viktig grupp att fokusera på när det gäller folkhälsoinsatser. 

Det är RF-SISU som kontaktar de lokala idrottsföreningarna och sätter samman programmen till Senior Sport School. Kommunen står för kursledare och möteslokal för tematräffarna.

Kursinnehållet kan variera beroende på det lokala utbudet men består av en blandning av individuella idrotter och lagsporter. Under tolv veckor får deltagarna prova en ny sport per vecka.

Ett gäng äldre personer gör uppvärmningsövningar på en gräsmatta.
Gruppen värmer upp. Bild: Anna Rehnberg

Vattengympa och boogie woogie

Syftet är att inspirera till ett aktivt och hälsosamt liv på äldre dar, och förhoppningen är att deltagarna ska hitta något de vill fortsätta med.

Gruppen tränar en gång i veckan. Hittills har de provat golf och framöver väntar bland annat vattengympa, styrketräning och boogie woogie. 

– För varje ny sport tänker jag lite som Pippi, ”Det här har jag aldrig provat så det är jag säkert bra på”, säger Ingrid Sarva optimistiskt. 

Dessutom träffas kursdeltagarna en dag i veckan för att reflektera över olika hälsoteman, som motivation, relationer, sömn, kost och livsglädje. Olika föreläsare lär ut hjärt- och lungräddning, berättar om hjärnhälsa och skadeförebyggande träning.  

– Och minst lika viktigt är det sociala. När man går i pension och inte längre har en arbetsplats med kollegor kan det bli ganska ensamt. Då kan det här vara ett sätt att lära känna andra som också är intresserade av att prova nya saker. Det blir snabbt en gemenskap i gruppen, säger Ida Werner.  

– För mig som är inflyttad till Ulricehamn är det här ett sätt att träffa lite lekkamrater. Alla är positiva och bjuder på sig, säger Ingrid Sarva och ger en bild av hur det annars kan vara:

Jag har värk. Har jag inget inplanerat så är det hundpromenader runt åkern och sen blir jag sittande vid köksbordet med korsord och sudoku halva dagen, och så blir det mellanmål, jag blir bara tjockare och stelare. Det är en jätteskillnad att komma ut så här och aktivera sig. 

– Det blir en annan rörlighet, med balans och kondition också, instämmer Göran Rigby.

Flera personer står uppställda för ett gruppfoto. De skrattar och ler och kastar upp frisbeediscar i luften.
Bild: Anna Rehnberg

Medlemmar i alla åldrar

Efter ett par timmar har alla tagit sig runt discgolfbanan. Den visade sig vara rätt utmanande inte bara på grund av alla träd som ”stod i vägen”. Efter nattens regn var marken bitvis lerig och stenar och rötter hala att kliva på. 

– Det var väldigt roligt men jag trodde inte det skulle vara sån här terräng, säger Göran Rigby.  

 Trots det tog sig alla runt med gott humör och nu smakar det gott med kaffe. 

Christoffer Hylander och Martin Johansson står uppställda för en porträttbild. De håller armarna om varandras axlar och har frisbeediscar i händerna.
Christoffer Hylander och Martin Johansson på discgolfföreningen. ”Det finns ingen åldersgräns för discgolf, det är en sport som passar alla åldrar.” Bild: Anna Rehnberg

 Martin Johansson får svara på frågor om vad det kostar och vilken ålder det är på de andra i klubben.  

– Den här banan är gratis att gå, den är sponsrad av kommunen. Medlemmarna är i alla åldrar, från barn till folk i er ålder.  

– Det här är något jag kan tänka mig att ta med mina barnbarn på som en trevlig helgaktivitet, säger Kerstin Olsson, 77. 

– Känner man bara att man orkar så är sportskolan för seniorer det bästa man kan göra, anser Göran Rigby. 

– Vi blir pantertanter och sega gubbar, skrattar Ingrid Sarva. 

Text och bilder: Anna Rehnberg
vgrfokus@vgregion.se

LÄS OCKSÅ: 70 kan vara det nya 50 – men viktigt att röra på sig


RF-SISU Västra Götaland
Är Riksidrottsförbundets och studieförbundet SISU idrottsutbildarnas regionala organisation, som utvecklar och stödjer idrotten i Västra Götaland.
 

Senior Sport School
För dig som är 60+ och bosatt i kommunen där skolan genomförs. Kostnad 300 kronor. 

Kontakta din kommun för mer information eller mejla projektledare Louice Sävenstrand eller Tryggve Olsson: louice.savenstrand@rfsisu.setryggve.olsson@rfsisu.se 

Hösten 2024 genomförs skolan i följande kommuner:
Ale, Borås, Essunga, Falköping, Grästorp, Göteborg, Herrljunga, Hjo, Lerum, Lidköping, Mark, Mariestad, Mölndal, Partille, Skara, Stenungsund, Tanum, Tjörn, Uddevalla, Ulricehamn, Vårgårda och Öckerö. 

Våren 2025 startar skolan även i:
Göteborg Nordost, Götene, Strömstad, Tibro och Trollhättan. 

Folkhälsa i VGR:

De fem delregionala nämnderna i Västra Götalandsregionen ansvarar för att realisera VGR:s måldokument och strategiska planer när det gäller hälso- och sjukvård och folkhälsa. 

  • Det praktiska folkhälsoarbetet i VGR sker till stor del genom samverkan med kommunerna.  
  • De delregionala nämnderna har avtal med varje kommun i regionen om att bedriva lokalt folkhälsoarbete.  
  • De avtalen finansieras till hälften av VGR och till hälften av respektive kommun.