Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
I beredskapsarbetet på Göteborgs naturhistoriska museum ingår bland annat att fotografera prioriterade objekt i utställningarna.

Beredskapsarbete pågår på VGR:s museer

Du som nyligen besökt Göteborgs naturhistoriska museum kan ha sett en fotograf som tar bilder av djur och föremål i montrarna. Under våren kommer fotodokumentationen fortsätta på Vänersborgs museum. Det är en del i ett pågående beredskapsarbete på VGR:s museer.

Myndigheten för säkerhet och beredskap, MSB, klassar kulturarv som viktig samhällsfunktion. Där ingår bland annat museer, arkiv, historiska samlingar och fornminnen.

Sedan i höstas arbetar VGR:s kulturförvaltning med att stärka beredskapen på sina museer, för att vid eventuell kris kunna upprätthålla den viktiga samhällsfunktionen att samla in, skydda och bevara kulturarvet.

– Museer bidrar till den allmänna kunskapsbas som samhället vilar på. Oavsett om det är stenyxor, berättelser, konst, fotografier eller monterade fåglar sätts vår samtid och framtid i en kontext, ger oss perspektiv, sammanhang och svar på frågor, säger Linda Lundberg, chef för Natur och kulturarv på VGR:s kulturförvaltning, och fortsätter:

– Ett konkret exempel är återinplanteringen av atlantstör i Göta älv, som kunnat göras tack vare Göteborgs naturhistoriska museums samlingar.

Ingår i kulturarvet

På Göteborgs naturhistoriska museum, Lödöse museum och Vänersborgs museum finns objektsamlingar, det vill säga föremål, som ingår i kulturarvet. Mycket finns inlagt i digitala databaser, men inte allt. Det saknas också ofta foton på föremålen i databaserna.

– Just nu inventerar, fotograferar och digitiserar vi prioriterade objekt i våra utställningar och magasin, och delar av våra arkiv. Vi arbetar också övergripande, bland annat med att ta fram planer för skyddsåtgärder, så att alla vet hur de ska agera i olika scenarier, säger Vivian Smits, utvecklingsledare på VGR:s kulturförvaltning.

Insektssamling

En fotograf är igång på Göteborgs naturhistoriska museum. Där arbetar även en biolog med att lägga in en särskilt skyddsvärd insektssamling i en databas. På Lödöse museum gör en museiantikvarie ett liknande arbete med museets samlingar.

Vänersborgs museum kommer att få delar av samlingarna fotograferade och digitiserade under våren.

– Sammanlagt arbetar en handfull personer med olika kompetenser i den här delen av beredskapsarbetet. Vitlycke museum och Forsviks bruk har en annan typ av samlingar, där har vi tillsatt en arkivarie.

Den här delen av beredskapsarbetet startade hösten 2024 och beräknas vara avslutat under 2026.

Text: Zara Tellander
vgrfokus@vgregion.se


LÄS OCKSÅ: