Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Bild: José Lagunas Vargas

Sveriges regioner samordnar resurserna för höjd beredskap och krig

Om det skulle bli höjd beredskap eller krig i Sverige ska landets 21 regioner fortsätta sköta sina ordinarie uppdrag – men också stödja Försvarsmakten, framför allt när det gäller sjukvård. För att klara detta krävs att regionerna planerar tillsammans och samordnar sina resurser. Navet i det arbetet blir en gemensam samordningsfunktion: regionernas nationella samordning, planering och ledning, NSPL. 

Det är säkerhetspolitiskt oroligt i Sveriges närområde. Riksdag och regering har sedan tidigare beslutat att Sveriges totalförsvar ska stärkas, och att det behöver gå fort. Sveriges samtliga regioner arbetar nu med planering av sin del av det civila försvaret. 

Hälso- och sjukvård är helt avgörande för att Sverige ska klara svåra påfrestningar och – i värsta fall – ett väpnat angrepp. 

– Regionerna ansvarar för hälso- och sjukvården i såväl fredstid som vid ett väpnat angrepp. Regionerna behöver under svåra påfrestningar och höjd beredskap fortsätta att sköta sina ordinarie uppdrag, men också stödja Försvarsmakten och Sveriges allierade, till exempel genom att ta hand om sårade, säger Håkan Sandahl, regiondirektör i Västra Götalandsregionen (VGR). 

I en sådan situation behöver hälso- och sjukvården kunna bedriva verksamheten på andra sätt än i fredstid, menar han.

Håkan Sandahl
Håkan Sandahl

– Vi behöver hjälpas åt, därför samordnar sig regionerna genom en nationell samordningsfunktion med ett gemensamt kansli, säger Håkan Sandahl. 

Resurser där de bäst behövs 

Syftet med NSPL, som står för Nationell samordning, planering och ledning, är att landets regioner ska samverka för att kunna hjälpas åt med resurser och stärka den gemensamma förmågan. 

Vid höjd beredskap eller krig kan det handla om att se vårdplatser, traumakapacitet, ambulanser, sjuktransporter, sjukvårdsmaterial/läkemedel och utrustning som en gemensam resurs, som används där den bäst behövs. 

NSPL kommer att ha ett kansli placerat i Uppsala som stöd. Just nu pågår rekrytering av en kanslichef och ytterligare medarbetare till kansliet.

”VGR tar en aktiv roll”

I projektet för NSPL finns en chefsgrupp som består av sex regiondirektörer och sex hälso- och sjukvårdsdirektörer. VGR deltar i chefsgruppen med både regiondirektör och hälso- och sjukvårdsproduktionsdirektör.  

– VGR tar en aktiv roll i arbetet och kommer att fortsätta att göra det. NSPL är historiskt, regionerna har inte arbetat på det här sättet tidigare. Genom att göra arbetet tillsammans skapar vi inte bara bra förutsättningar att stå emot påfrestningar, utan vi hjälps också åt att dra varandra framåt, säger Håkan Sandahl.  

Text: Ingrid Lord
Bild: José Lagunas Vargas
vgrfokus@vgregion.se

LÄS OCKSÅ:


NSPL

  • Landets 21 regionstyrelser beslutade under 2024 att inrätta NSPL för samordning och planering av gemensamma sjukvårdsresurser. 
  • I Västra Götalandsregionen beslutade regionstyrelsen den 17 september 2024 att VGR ska vara med. Under 2025 kommer ett gemensamt kansli för NSPL att inrättas. Det är också respektive regionstyrelse som framöver kommer att fatta de övergripande beslut som behövs kopplat till NSPL.
  • Sveriges 21 regioner har även för första gången ingått ett multilateralt säkerhetsskyddsavtal med varandra. Avtalet är en grundförutsättning för att kunna planera för att gemensamt hantera hälso- och sjukvård vid höjd beredskap och krig. 
  • NSPL ska kunna arbeta under tidspress, samtidigt som det kommunala självstyret ska beaktas i beslutsprocesserna. 
  • I frågor som rör höjd beredskap och krig innebär NSPL att centrala myndigheter har en väg in till samtliga 21 regioner, vilket underlättar gemensam planering och samordning.