Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Bild: José Lagunas Vargas

Ökad medvetenhet och bättre beredskap: Så rustar VGR för framtidens kriser

Med ett oroligt omvärldsläge, egna erfarenheter från tidigare kriser och nya krav på kommuner och regioner är det ett ökat fokus på arbetet med beredskap i Västra Götalandsregionen (VGR).

När pandemin slog till behövde stora delar av samhället snabbt ställa om. Det blev en förändrad syn på beredskap i hela landet. Med kriget i Ukraina tog arbetet med civilt försvar ytterligare fart.

– Utan fungerande hälso- och sjukvård klarar vi inte ett krig. Vi behöver dimensionera vår beredskap för det värsta scenariot, väpnat angrepp. Alla våra samhällsviktiga verksamheter behövs. Varje enskild individ är viktig och behöver göra sitt jobb, oavsett om någon kör tvätt, opererar eller arbetar med ventilation, oavsett vad det är för störning som sker. Det är avgörande för vår förmåga att hantera en händelse, säger Maria Fast, säkerhet- och beredskapschef i VGR.

Från eldsjälar till strukturerad planering

Som i hela landet monterades det civila försvaret ner under många år. Säkerhets- och beredskapsarbetet vilade många gånger på ett begränsat antal engagerade medarbetare.

I dag har VGR byggt upp en mer systematisk struktur och har tagit flera konkreta steg för att öka sin förmåga inom flera områden, bland annat:

  • Krigsplacering av medarbetare. VGR har krigsplacerat alla tillsvidareanställda medarbetare.
  • Beredskapslager av läkemedel. Tillgången på prioriterade läkemedel säkras.
  • Regiongemensam plan för utveckling av VGR:s beredskap. Plan över vad som behöver byggas upp i VGR. Beräknas beslutas i slutet av 2025. Parallellt sker arbete med olika prioriterade aktiviteter.
  • Säkerhetsskydd: Förstärkning och regionalisering av säkerhetsprövningsprocessen.
  • Cybersäkerhet och informationssäkerhet: Utveckling av operativ förmåga. Tillämpning och implementering av uppdaterat ledningssystem.
  • Samverkan med övriga regioner, Försvarsmakten och andra myndigheter. Västra Götalandsregionen har tillsammans med samtliga regioner i landet beslutat att delta i en gemensam samordning med ett gemensamt kansli för planering av hälso- och sjukvård under höjd beredskap och krig (NSPL). Ett historiskt beslut.
  • Utbildning och övning. Exempelvis stabsutbildning samt utbildning och övning i katastrofmedicin.
  • Kontinuitetsplanering. Utveckling av modeller och metoder för arbetet med bland annat reservplaner för att hantera störningar i verksamheten.

Kontinuitetsarbete innebär att ha planer för att upprätthålla verksamhet på en tolerabel nivå oavsett vilken störning den utsätts för och när ordinarie rutiner och system måste frångås.

Maria Fast
Maria Fast. Bild: Catharina Fyrberg

– Kontinuitetsarbetet är bland det viktigaste vi kan göra. Ibland krävs mer komplicerade lösningar, men det kan också handla om enkla lösningar och rutiner för sådant vi ändå gör i den dagliga verksamheten. Det skapar robusthet och resiliens och en förmåga att klara störningar, säger Maria Fast.

Kulturen viktig

Den verksamhet som VGR bedriver i vardagen ska kunna bedrivas i krig och i kris. Förmågan att bedriva hälso- och sjukvård är avgörande i regionens samhällsuppdrag och det primära fokuset i säkerhet- och beredskapsarbetet.

– Men för att lyckas med det är det avgörande att andra delar av vår verksamhet fungerar, kollektivtrafik, fastighet och försörjning, utbildning, kultur. Kulturen är en del av det som gör oss som samhälle. Det är en viktig uppgift att kunna erbjuda kultur även under störda förhållanden, säger Maria Fast.

”Tänk på din granne”

Genom ökad medvetenhet hos medarbetarna och ett kontinuerligt säkerhetsskyddsarbete stärks samhällets motståndskraft. Med ökad medvetenhet och egen beredskap kan alla bidra till samhällets förmåga.

– Jag upplever att insikten om att vi behöver arbeta med de här frågorna finns hos väldigt många nu. Som invånare kan du också bidra. Gör din hemberedskap. Tänk på din granne. Hjälp till. Genom att hjälpas åt löser vi det här tillsammans, säger Maria Fast.

Text: Åsa Thulin
Bild: José Lagunas Vargas
vgrfokus@vgregion.se

LÄS OCKSÅ: