Hela familjen Kurlberg var givetvis mycket lättade över att Mattias hjärttransplantation gick så bra. Här är döttrarna Selma tv och Alma i mamma Malins knä på besök bara tre dagar efter operationen.
Hela familjen Kurlberg var givetvis mycket lättade över att Mattias hjärttransplantation gick så bra. Här är döttrarna Selma tv och Alma i mamma Malins knä på besök bara tre dagar efter operationen.

Tack vare en donator är det nu ett friskt hjärta som slår i 46-årige Mattias Kurlbergs bröst.
– Jag har haft änglavakt två gånger. Det var tydligen inte min tur ännu, säger han.

När VGRfokus träffar Mattias är det i första hand för att han vill berätta om det plötsliga hjärtstopp han fick våren 2018. Då fick han bland annat hjälp av en SMS-livräddare. En verksamhet som nu blivit permanent.

Men berättelsen om Mattias och hans hjärta slutar inte där. Efter vården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) fick han åka hem med en ICD-apparat, som hjälper hjärtat via elektriska impulser. Våren och sommaren passerade och i slutet av september 2018 började han plötsligt må sämre.

– Jag som alltid är varm började frysa och jag orkade inte längre gå några längre sträckor. Till slut kunde jag inte ligga ner när jag skulle sova utan att få andnöd, berättar Mattias.

Eventuell transplantation

Vid en kontroll på SU visade det sig att det var vätska i lungorna för att hjärtat pumpade för dåligt.

Vid Lucia 2018 hade hjärtat en kapacitet att pumpa 21 procent jämfört med ett friskt hjärta som pumpar 60 procent.

– De gav mig en medicinsk boost som skulle stärka hjärtat 2-3 veckor. Under tiden fram till jul, när jag låg inne på sjukhuset, började man utreda en eventuell framtida transplantation, berättar Mattias.

Den 21 december blev han godkänd för transplantation och sattes upp på väntelista.

Det är knappt ett år mellan fotot på den nytransplanterade Mattias och det VGRfokus nyligen tog på honom utanför spelbutiken där han fick hjärtstopp våren 2018. När det inträffade hade han ingen aning om att hans hjärta var dåligt.
Det är knappt ett år mellan fotot på den nytransplanterade Mattias och det VGRfokus nyligen tog på honom utanför spelbutiken där han fick hjärtstopp våren 2018. När det inträffade hade han ingen aning om att hans hjärta var dåligt.

Planerade för hjärtpump

Mattias försämrades dock snabbt och i mellandagarna började man planera för att sätta in en hjärtpump i väntan på en transplantation. Då var hans hjärta nere på endast 8 procent.

– Den 28 december fick jag beskedet att de hittat ett hjärta som passade min blodgrupp och storlek. Då hade jag bara stått på väntelistan i en vecka.

Efter kontroll visade det sig matcha perfekt. Klockan 18 på kvällen startade operationen och klockan 23 var den klar.

När familjen kom till sjukhuset morgonen därpå satt Mattias upp i stolen bredvid sängen och åt frukost. Den 16 januari kunde han lämna sjukhuset och har sedan dess mått bra.

– Jag tar medicin morgon och kväll och måste akta mig för infektioner eftersom mitt immunförsvar är nedsatt. Jag jobbar 50 procent nu och planen är att jag ska jobba fullt igen under våren 2020.

Igång med badminton

Sedan slutet av augusti i år är Mattias igång med badmintonträningen igen och känner sig i  stort sett som innan han blev sjuk.

– Kanske har min återhämtning gått så snabbt för att jag är relativt ung och inte hade varit sjuk så länge när det hände, funderar han.

Mattias, som säger att han inte är den grubblande typen, har accepterat det som hände och gått vidare.

– Jag är väldigt tacksam för det fantastiska omhändertagandet jag fått. Först vid hjärtstoppet och sedan i samband med transplantationen och efteråt. Det är mycket gnäll nu om att sjukvården är kass. För mig fungerade allt perfekt.

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se


Fakta

Varje år genomför Transplantationscentrum på SU ca 300 transplantationer.

Vill du göra din donationsvilja känd? Anmäl dig till donationsregistret.

Om organdonation på 1177.se

Så kan du bli SMS-livräddare

Läs också: Mattias fick hjärtstopp – räddades av ett SMS

Isländska organ räddar liv i Sverige

Chansen att överleva ökar med ett SMS.