Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kraftigt minskat matsvinn med kylda rätter på BB

Bytet till kylda matlådor i automat har minskat matsvinnet med 2700 portioner på NU-sjukvårdens BB-avdelning. Den nya maten har också tagits väl emot av föräldrarna.

– Det är jättebra att kunna välja när man vill äta och att kunna äta tillsammans, säger nyblivna pappan Niklas Pettersson.

Tidigare när BB på NÄL i Trollhättan hade den traditionella matvagnen tvingades de slänga mycket mat eftersom verksamhetens karaktär gör det svårt att beräkna hur mycket mat som går åt.

Jon Karlsson fixar en portion kyckling med potatisgratäng.
Jon Karlsson fixar en portion kyckling med potatisgratäng.

Beställa med marginal

– Vi har 5-15 hemgångar per dag. Hur många av dem som går hem före eller efter lunch är omöjligt att veta när vi beställer maten. Och eftersom vi ville att alla skulle få mat så behövde vi beställa med marginal, berättar sektionsledare Ing-Marie Backlund.

I februari 2019 kom möjligheten att istället beställa hem kylda matlådor från Sahlgrenska Universitetssjukhusets kök. De kylda rätterna är en del av att minska klimatpåverkan och matsvinn som VGRfokus tidigare har berättat om.

Husmanskost

Mellan februari och oktober har mammorna på BB i Trollhättan hämtat 10 100 kylda portioner från varuautomaten på avdelningen. 2 500 portioner har köpts av anhöriga. Det kan jämföras med motsvarande period 2018 då det levererades 15 300 portioner varm mat till BB. Uppskattningsvis är det alltså 2 700 matportioner färre som behövt slängas.

Det finns 8-9 olika rätter att välja på som var och en själv kan lägga upp på tallrik och värma i mikrovågsugn. I en kyl bredvid automaten finns råkost att komplettera med. Rätterna består av populär husmanskost som spagetti med köttfärssås, köttbullar med mos och gräddsås eller kyckling och ris. Det finns också vegetariska och veganska alternativ. Samtliga rätter är innehållsdeklarerade och har enkla symboler för glutenfri, laktosfri, fläskfri och lättuggad. Informationen finns på olika språk. Behöver man annan specialkost kan det också ordnas.

Valfrihet uppskattas

– Jag tycker att maten smakar över förväntan. Nu har jag hunnit prova både torsk med dillsås, kyckling med potatisgratäng och köttbullar. Det har varit bra att kunna äta när det passar oss. Det var sent på natten när vi kom hit och då var det fint att kunna få varm mat, säger Niklas Pettersson.

Ing-Marie Backlund, barnmorska och sektionsledare på BB, Näl har fått många positiva reaktioner på automaten som gör det möjligt att värma mat och äta när som helst på dygnet. Foto: Bettina Axelsson.
Ing-Marie Backlund, barnmorska och sektionsledare på BB, NÄL har fått många positiva reaktioner på automaten som gör det möjligt att värma mat och äta när som helst på dygnet. Foto: Bettina Axelsson.

Ing-Marie Backlunds känsla är att både maten och valfriheten är uppskattad.

– I våra enkäter syns det mycket positivt om maten och om möjligheten att kunna äta tillsammans och få varm mat när som helst på dygnet. För en verksamhet som vår med så kort vårdtid som max tre dygn passar det här väldigt bra.

Mammorna har en tagg som används i automaten så att de kan hämta mat kostnadsfritt medan anhöriga enkelt betalar med kort. En portion kostar 79 kronor för betalande gäster.

Läs också: Nu ska sjukhusmaten bli lika god som på finkrogen
Mer klimatsmart mat på sjukhusen

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se


Fakta

I Västra Götalandsregionen (VGR) är det BB på NÄL och på Östra sjukhuset i Göteborg som använder de kylda rätterna. På sju sjukhus i VGR finns också automater utanför restaurangerna. Köket på Sahlgrenska levererar ut 2000 lådor i veckan.

Lite svinn blir det även med de kylda matlådorna eftersom de har ett bästföredatum. För att minska svinnet ytterligare kan lådor med kort datum säljas till nedsatt pris vid restaurangerna.

NU-sjukvården består av två sjukhus: NÄL (Norra Älvsborgs Länssjukhus)
i Trollhättan och Uddevalla sjukhus.