Foto: Pixabay

Som en pigg och frisk 70-åring kan det vara svårt att förstå varför man behöver hålla sig undan nära och kära under coronapandemin. En orsak är att immunförsvaret börjar får sämre funktion långt innan man fyller 70 år. Västra Götalandsregionens biträdande smittskyddsläkare Gunilla Ockborn uppmanar alla äldre att ta sitt ansvar, för sin egen, andras och samhället skull.

– Det är så att är man över 70 år hör man till de grupper som har större risk att bli allvarligt sjuk. Det ser man på det viset att många av de som blir allvarligt sjuka är äldre äldre, som man säger idag. Många har en eller flera underliggande sjukdomar. Det som gäller är att man ska tänka på att immunförsvaret börjar gå ner i sin funktion långt innan man fyller 70, det är ett av skälen till att man har en ökad risk att bli allvarligt sjuk, säger Gunilla Ockborn, biträdande smittskyddsläkare, VGR.

– Är man över 70 måste man ta sitt ansvar nu och minimera alla sociala aktiviteter. Det betyder att man håller sig hemma eller utomhus. Utomhus kan man gärna vara, det är bra att vara ute, men då håller man 1-2 meters avstånd till andra människor för att undvika att bli smittad, fortsätter hon.

Skydda sig själv och andra

– Undviker man att bli smittad skyddar man både sig själv och de man har runt omkring sig. Så även om man vet med sig att man är en frisk och kry 70-åring som inte har så stor risk att bli allvarligt sjuk så handlar det om att skydda sig själv, skydda andra och se till att samhället och vården kan fortsätta att fungera. Och som sagt, man kan inte vara säker att man inte blir allvarligt sjuk.

Vad ska äldre inte göra?

– Man ska inte åka kollektivtrafik, inte buss och tåg och spårvagn. Man ska inte ta sig till affären för att handla om det inte är absout nödvändigt. Utan då ber man om hjälp av grannar eller vänner, barnen. Och undvik alla butiker, det man ska göra är att vara hemma och ringa sina anhöriga per telefon och gärna gå ut.

Vissa är inte så oroliga för covid-19, vad gäller där?

– De flesta av oss som blir smittade kommer bli lindrigt sjuka, sen är det en del som blir allvarligt sjuk och den risken är större över 70 år. Vi vet att det finns vissa 70-åringar som tycker de är så friska att de inte har någon risk, då ska man tänka på att man kan föra smittan vidare till andra, säger Gunilla Ockborn.

Hålla nere smitthastigheten

– Vad detta handlar om är att dels skydda de omkring sig som har ökad risk, men sen också att se till att samhället funkar, att det faktiskt finns tillräckligt med poliser, att skolan kan hålla öppet, att vården fungerar, och att vi faktiskt om bilen går sönder, har en mekaniker som kan hjälpa oss med det. Om alla tar sitt ansvar för att hålla nere smitthastigheten, så kommer det att rulla på mycket bättre, fortsätter hon.

Text: Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se


Läs även: