Biträdande smittskyddsläkare Gunilla Ockborn

Stanna hemma vid minsta symptom, besök inte far- och morföräldrar, res inte i i onödan och håll avstånd. När smittspridningen i Sverige nu är allmän har också råden och rekommendationerna också skärpts. Gunilla Ockborn, biträdande smittskyddsläkare Västra Götalandsregionen går igenom råden och svarar också på om det går att skilja en pollenreaktion från covid-19.

– I det här läget är det jätteviktigt  att alla tar ansvar för att smittspridningen  ska vara så långsam möjligt. Det innebär först och främst att man håller sig hemma när man har symptom, inte utsätter andra för smitta, inte går till jobbet, inte går till affären, inte åker buss, säger biträdande smittskyddsläkare Gunilla Ockborn.

Hur vet man om man har symptom?

– Det har visat sig att man kan ha väldigt lindriga symptom och de allra flesta som smittas kommer ha  väldigt lindriga symptom. Det räcker att man vaknar en morgon och upptäcker att man känner sig lite skrovlig i halsen och är lite småsnuvig, eller blir det under dagen på jobbet. Då är man hemma och utsätter inte andra för smitta. När man sen är symptomfri så stannar man hemma ytterligare 48 timmar. Tveka inte. Utifall man har lite symptom, då stannar man hemma och ser hur det utvecklas.

– Samma gäller för barnen, det ska inte iväg till dagis eller skola om de är det minsta snoriga.

Pollentider

– Många pollenallergiker känner till sina symptom men när man får symptom får man ta sin allergimedicin och tydligt känna att symptomen förbättras av medicinen, då kan man gå iväg och jobba eller gå till skolan. Förresten gäller detsamma om man får symptom på jobbet, då ska man gå hem.

Hur vet man när man är symptomfri?

– Symptomfri är när man inte längre besväras av symptomen även när man känner efter lite så ska man inte ha ont i halsen eller behöva snyta sig. Då ska man vara hemma tills dess och ytterligare två dygn innan man kan påbörja sina aktiviteter igen.

– Det där med att vara hemma när man är sjuk, det är inte bara att vara hemma från jobbet utan det är också att man avstår fritidsaktiviteter, inte åker till affären, inte till apoteket, inte åker buss. Det vill säga, se till att man inte smittar någon utom då möjligen dom som man faktiskt bor tillsammans med.

Social distansiering

– Sociala distansering betyder att vi gör allt vi kan för att träffa färre människor. Det handlar om att exempelvis inte umgås med folk  som man inte träffar vanligtvis i alla fall, alltså att man är mest i sin familj som man bor med. Att man håller avstånd när man är på andra platser än hemma, till exempel på bussen, på restauranger, i affärer.

Hur långt avstånd?

– 1-2 meters avstånd för att dom som eventuellt bär på viruset inte ska kunna nysa och hosta  på en så att man plockar upp viruset. Inte heller att man får närkontakt med andra  genom att föra salivpartiklar vidare till andra personer.

Vad ska man tänka på mer?

– Vi behöver i det här läget tänka på hur vi beter oss när man går på gym och andra saker.  Det finns speciella rekommendationer om att man i den mån man kan ska träna utomhus och sen se till att inte ha aktiviteter där människor är alltför nära varandra. Att barnen inte ligger i högar och leker på golvet. Sen ska man också undvika de allmänna omklädningsrummen.

Hur är det med resor?

– Resor ska vi också undvika så långt det bara går. Inga icke nödvändiga resor och nu när det kommer högtider, om man ens funderar på att hälsa på far- och morföräldrar, gör inte det.

Hur länge ska vi hålla på så här?

– Det är svårt att säga, många saker spelar in. Fortfarande vet vi till exempel inte hur det kommer gå när temperaturen går upp och vädret blir bättre. Ofta minskar luftvägsinfektioner när sommaren kommer, men vi får räkna med att det pågår flera månader framöver, säger biträdande smittskyddsläkare Gunilla Ockborn.

Text: Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se


Läs även: