Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
"Vi ser en fortsatt ökning av fall senaste veckan och vi vet inte hur det ser ut om några dagar eller någon vecka. Vi måste därför fortsätta planera för fler fall och försöka begränsa och sänka takten. Var och en har ett personligt ansvar och även verksamheter", säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, VGR.

Smittskyddsläkaren: ”Vi måste skärpa till oss nu”

Antalet konstaterade fall av covid -19 fortsätter att öka i hela Västra Götaland.
Under fredagens pressträff skärptes tonen kring det personliga ansvaret. Västra Götalandsregionen (VGR) presenterade också nya åtgärder för att klara pandemin långsiktigt.

På måndag utökar Västtrafik sin tidtabell för att glesa ut trängseln som förekommer på vissa håll. Samtidigt lättar sjukhusen på restriktionerna kring planerade vårdbesök för personer 70 år och äldre.

Det personliga ansvaret var ett genomgående tema på fredagens pressträff där smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, Hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström och Västtrafiks VD Lars Backström deltog.

Personligt ansvar

Thomas Wahlberg konstaterade att oroande många inte verkar bry sig om att hålla avstånd på restauranger, caféer och i kollektivtrafiken.

– Vi ser en fortsatt ökning av fall senaste veckan och vi vet inte hur det ser ut om några dagar eller någon vecka. Vi måste därför fortsätta planera för fler fall och försöka begränsa och sänka takten. Var och en har ett personligt ansvar och även verksamheter. Vi måste skärpa till oss nu – alla, säger Thomas Wahlberg.

Västtrafiks VD Lars Backström berättade att sjukfrånvaron bland förare varit och är hög

Lars Backström, VD Västtrafik.

vilket inneburit att man inte kunnat köra alla linjer i spårvagnstrafiken för fullt. I vissa områden har det förekommit trängsel i kollektivtrafiken på grund av ökat resande.

Avstå att resa

– Vi gör allt vi kan för att både våra medarbetare och resenärer ska känna sig trygga.
Från måndag planerar vi att köra 100 procent bortsett från linje 13. Med andra ord utför vi i stort sett all trafik. Utöver det förstärker vi på ett 20-tal linjer i Göteborg och Borås, säger Lars Backström.

Lars Backström tog också upp vikten av att alla tar ett personligt ansvar och att hålla avstånd.

– Avstå att resa om det är möjligt. Försök undvika rusningstrafiken och kolla om det går att gå eller cykla istället.

Ann Söderström underströk Thomas Wahlbergs budskap om ett fortsatt högt tryck i vården.

– Det är ansträngt i vården men vi klarar det på ett bra sätt. Vi har god kapacitet på IVA där vi idag har 176 disponibla platser. 129 av dem är belagda varav 85 är covid-patienter. Det är viktigt att vi ser till att ha platser även för andra som behöver intensivvård.

Samarbete mellan regioner

Utrustningen som krävs för intensivvård är ett bristområde där VGR samarbetar med övriga regioner i landet. Det handlar bland annat om läkemedlet Propofol som används vid sövning i respirator och andra förbrukningsartiklar som slangar och liknande.

– Vi hjälper varandra regioner emellan både med utrustning och vård av patienter. Nu kan vi också transportera patienter mellan oss på ett säkert sätt tack vare de tre helikoptrar som försvaret hjälper oss med. 

Lätta på restriktioner

Under fredagen beslutade VGR att lätta på restriktionerna för personer 70 år och äldre som kan behöva planerad vård. Eftersom pandemin kommer att bli långvarig behöver medicinska bedömningar kunna göras på ett långsiktigt hållbart sätt.

Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör.

– Vi behöver kunna göra riskbedömningar så vi inte missar andra sjukdomar som kan bli försämrade medan man väntar.

Ann Söderström berättade också om den ökade testkapaciteten där VGR tagit fram egentester som kan användas av personal i kommunernas vård och omsorg och på sjukhusen. 

Fredagens beslut om att lätta på restriktionerna innebär att bedömningar kan göras på olika sätt. Det kan ske via hembesök, digitala vårdmöten eller att mottagningen organiseras så att kontakter med andra personer minimeras.

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se

Läs också:


Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg och ett diagram över ökningen av covid -19 i Västra Götaland.
Siffrorna per kommun kommer fortsatt att redovisas en gång per vecka och visar var de provtagna är folkbokförda. Under pandemin har antalet provtagna av olika orsaker varierat mellan kommunerna. Det gör det svårt att dra några slutsatser om skillnaderna i antal. Siffrorna ska analyseras vidare.

Fotnot: Samtliga siffror i artikeln utgår från aktuellt läge fredagen 24 april, 2020. Siffrorna kring smittade och avlidna har uppdaterats jämfört med de siffror som nämns i videofilen med presskonferensen.

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyheter från Västra Götalandsregionen.