Naturum, Hornborgarsjön. Foto: Roger Borgelid/Westsweden.com

Är du nyfiken på hur det är att skåda fågel? Eller vill du att dina barn ska få komma närmare naturen? Då är Hornborgasjön rätt plats för dig.

Viktig information:
Under coronapandemin gäller andra rekommendationer för resor. Kolla Folkhälsomyndighetens hemsida för de senaste råden.

Fågellivet vid Hornborgasjön upphör inte efter att tranorna flugit vidare? Om du missade den spektakulära trandansen i våras, finns det mycket kvar att glädja sig åt under sommarmånaderna – dessutom under lugnare former med en mindre publik.

Naturum – en informationscentral i sjön

Naturum är en bra utgångspunkt. Här kan du besöka utställningen med information om Hornborgasjöns fågelliv och historia. Ännu mer spännande är att hålla sig utomhus och upptäcka fågellivet från träbryggorna som går långt ut i sjön, till Fågeludden. Flera av fåglarna har sina bon alldeles nära – här finns skrattmåsar, doppingar och andra sjöfåglar som du kan se, även utan kikare. Över 300 fågelarter finns med på Hornborgasjöns lista över förekommande arter, tillfälliga besökare inräknade.

Prova på att skåda fågel

Har du aldrig skådat fågel förut kan du börja med en guidning för att lära känna naturen vid sjön innan du ger dig ut på en egen fågelskådning. Om du vill testa dina kunskaper kan du gå en tipspromenad Fågeludden runt, en slinga på 800 meter som funkar också med barnvagnen.

Dansande tranor. Foto: Jonas Ingman/Westsweden.com

För de minsta

Äventyrliga familjen är en aktivitet för små och stora som tillsammans vill komma ut i naturen men behöver lite handledning. En utflyktsväska är packad med uppdrag, tips och utforskarmaterial. Dessutom finns det fågelskådarskola för barn, skattjakter och annat spännande.

Text: Anna-Lena Bjarneberg
vgrfokus@vgregion.se

Länk till fler hemestertips


Praktisk information

Hornborgasjön är också en del av Kulturväg Skaraborg.

Naturums hemsida. www.hornborga.com

Hornborgasjöns webbplats: www.visithornborgasjon.se