Naturum, Hornborgarsjön. Foto: Roger Borgelid/Westsweden.com

Är du nyfiken på hur det är att skåda fågel? Eller vill du att dina barn ska få komma närmare naturen? Då är Hornborgasjön rätt plats för dig.

Viktig information:
Under coronapandemin gäller andra rekommendationer för resor. Råden nedan uppdaterades 11 juni. Kolla Folkhälsomyndighetens hemsida för de senaste råden.

I första hand ska man gå, cykla eller använda andra färdmedel än kollektivtrafik. Den som behöver resa kollektivt bör välja alternativ där det går att boka en sittplats. Resor med färdmedel där det inte går att boka plats, exempelvis spårvagnar, tunnelbanor och stadsbussar, bör undvikas. Resenärer bör hålla avstånd och i övrigt följa anvisningarna i kollektivtrafiken och i andra kollektiva färdmedel.

Fågellivet vid Hornborgasjön upphör inte efter att tranorna flugit vidare? Om du missade den spektakulära trandansen i våras, finns det mycket kvar att glädja sig åt under sommarmånaderna – dessutom under lugnare former med en mindre publik.

Naturum – en informationscentral i sjön

Naturum är en bra utgångspunkt. Här kan du besöka utställningen med information om Hornborgasjöns fågelliv och historia. Ännu mer spännande är att hålla sig utomhus och upptäcka fågellivet från träbryggorna som går långt ut i sjön, till Fågeludden. Flera av fåglarna har sina bon alldeles nära – här finns skrattmåsar, doppingar och andra sjöfåglar som du kan se, även utan kikare. Över 300 fågelarter finns med på Hornborgasjöns lista över förekommande arter, tillfälliga besökare inräknade.

Prova på att skåda fågel

Har du aldrig skådat fågel förut kan du börja med en guidning. Under hela sommaren finns ett rikt utbud av programpunkter, från fågelskådningar till en workshop i hur man tecknar fjärilar. Alla guidningar är gratis. Om du har ont om tid, men ändå vill få en inblick i naturen runt sjön kan du kombinera en halvtimmes guidning med en lunch – Natur till lunch, helt enkelt.

Dansande tranor. Foto: Jonas Ingman/Westsweden.com

För de minsta

Äventyrliga familjen är en aktivitet för små och stora som tillsammans vill komma ut i naturen men behöver lite handledning. En utflyktsväska är packad med uppdrag, tips och utforskarmaterial.

Text: Anna-Lena Bjarneberg
vgrfokus@vgregion.se

Länk till fler hemestertips


Praktisk information

En del av Kulturväg Skaraborg

Hornborgasjön är också en del av Kulturväg Skaraborg. (länk https://www.vastsverige.com/hornborgasjon/Kulturvagen/

Eller länk till vår egen artikel om Kulturväg Skaraborg

Med anledning av coonaviruset kan öppettider, guidningar och aktiviteter ändras. Du hittar uppdaterad information på Naturums hemsida. www.hornborga.com

Hornborgasjöns webbplats: www.visithornborgasjon.se