Personer som saknar tillstånd att vistas i Västra Götaland nekas ofta vård, trots att de har rätt till det. Nu ingår Västra Götalandsregionen (VGR) ett samarbete med Svenska Röda Korset och Rosengrenska stiftelsen för att kunna hjälpa tillståndslösa till vården.
Det är operativa hälso- och sjukvårdsnämnden i VGR som har beslutat om att ingå ett så kallat idéburet offentligt partnerskap (IOP) med Svenska Röda Korset och Rosengrenska stiftelsen, för att tillståndslösa lättare ska få rätt vård.

– Det här blir ett stort lyft för arbetet kopplat till den här målgruppens rättigheter när det gäller hälso- och sjukvård, säger Sofia Nilsson, regionutvecklare och regional samordnare i migrationsfrågor vid Kunskapscentrum för jämlik vård i VGR.
Personer utan tillstånd att vistas i Sverige – en grupp som ofta kallas papperslösa – har i dag rätt till akut vård och vård som inte kan anstå.
– Det här är en målgrupp som lever i stor utsatthet. Men hälso- och sjukvårdens uppdrag är ganska generöst om man jämför med andra myndigheter. Samtidigt vet vi att det finns stora kunskapsluckor inom vården och stora behov av att höja kunskapsnivån för att kunna erbjuda den vård som tillståndslösa har rätt till. Det finns även en stor vilja och efterfrågan i vården på stöd i det här ämnet.
Sofia Nilsson nämner olika typer av hinder inom vården som kan göra att tillståndslösa nekas vård. Det kan till exempel vara svårt att bli rätt inskriven vid receptionen om personalen inte vet vad det innebär att vara tillståndslös. Patienten kanske inte heller vågar berätta.
Det kan också handla om att legitimerad personal inte alltid vet vilken typ av vård som tillståndslösa har rätt till.
Vårdlots ska fungera som stöd
Samarbetet som VGR nu ingår går ut på att skapa tjänsten ”Vårdlots för personer utan nödvändiga tillstånd”, som ska nå ut till målgruppen där de befinner sig.
Vårdlotsarna ska fungera som stöd och kunna ge information om rätten till vård för personer utan tillstånd, och om hur vården är uppbyggd och vilka vårdnivåer som finns.
Om någon nekas vård som den har rätt till ska lotsen också kunna hjälpa till med att ta reda på varför.
Svenska Röda Korset och Rosengrenska stiftelsen har länge arbetat med personer som befinner sig utanför samhällets skyddssystem och har både etablerade kontakter och ett stort förtroende bland målgruppen.
De två organisationerna kommer att bidra med bland annat lokaler och erfaren personal som ska fungera som vårdlotsar. Västra Götalandsregionen bidrar bland annat med finansiering på 2,5 miljoner årligen.
– Det känns helt naturligt att ingå ett partnerskap med de här aktörerna. Nu ska vi arbeta tillsammans i det här för att göra verkstad av det, säger Sofia Nilsson.
Text: Evelina Westergren
vgrfokus@vgregion.se
Mer läsning om Kunskapscentrum för jämlik vård
Satsning ska underlätta för både patient och personal när asylsökande söker vård
Ny utbildning ska motverka rasism inom vården
Ny rutin inom VGR ska motverka kränkningar mot patienter och närstående