svenska flaggan och eu-flaggan till artikel om europa
Det mesta i vår vardag påverkas av beslut i EU. Foto: Lars Perhrsson

EU finns i ditt liv från morgon till kväll. I dina frukostflingor, i bilen och i TV-soffan. I mobilen, på jobbet och på resan.

Redan vid frukostbordet möts du av EU. Frukostflingorna, osten och brödet. Du kan räkna med att maten är kontrollerad och säker enligt EU:s livsmedelslagstiftning.

När du sedan sätter dig i bilen och kör till jobbet finns det regler för hur mycket avgaser din bil får släppa ut. Behöver du tanka, håller bränslet samma kvalitet oavsett vilken mack du väljer. Och självklart har alla bilar som säljs inom EU krav på hur de är tillverkade när det gäller till exempel säkerhet.

Europa 2020

På jobbet möts du av en ny kollega som kunnat anställas tack vare att företaget du arbetar på har fått EU-bidrag för att ge en långtidsarbetslös person en ny chans. På så vis märks EU:s strategi Europa 2020 även på din lilla arbetsplats.

Väl hemma efter jobbet är det skönt att sjunka ner i TV-soffan en stund. Kaffet får vänta till första reklampausen. Reklamen är förresten också reglerad av EU-bestämmelser som talar om hur långa reklampauserna får vara och vad som får visas.

Kostar inte mer att ringa

Tidigt nästa morgon åker du till Frankrike i jobbet. När du landar i Lyon och det plingar i mobilen blir du glatt överraskad. Nog har du hört talas om de nya reglerna för data-roaming, men det är först nu du blir påmind om att det faktiskt inte kostar mer att ringa eller surfa från ett annat mobilnät än från ditt eget.

På väg tillbaka till flygplatsen på kvällen stannar du till på en gårdsbutik för att köpa med dig några varor hem. På dörren till butiken möts du av en skylt som säger att det pågår ett EU-projekt. Du slås av att det är en likadan skylt du sett på en gårdsbutik hemma i Västra Götaland. Väl hemma igen kan du se fram emot lite ledighet. EU:s lagar reglerar ju också din arbetstid.

Text: Anna-Lena Bjarneberg
Bild: Lars Perhrsson
vgrfokus@vgregion.se

FAKTA:


Har du också hört ryktet om att böjda gurkor är förbjudna i EU? Det är inte sant. Här kan du läsa om fler myter om EU.


Besluten:
EU påverkar direkt eller indirekt  cirka 60 procent av besluten i kommuner, landsting och regioner.

  • Ungefär hälften av dessa beslut påverkas direkt av olika EU-lagar och regler som vi måste följa. Några exempel är EU:s miljöregler, livsmedelstillsyn och lagar om antidiskriminering.
  • Den andra hälften av dessa beslut påverkas indirekt genom till exempel olika rekommendationer och strategier. Ett exempel är strategin Europa 2020 som innehåller målsättningar för sysselsättning, utbildning, klimat och fattigdomsbekämpning.

Källa: Sveriges kommuner och landsting (SKL), EU i lokalpolitiken

Läs hela rapporten här
Europa 2020

Fler artiklar om EU i VGRfokus

Visst kan vi påverka i EU

EU-stöd jättebra hjälp men stressande

EU-toppmötet sätter Göteborg på kartan

Så mycket EU-stöd får Västra Götaland