Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Som alla andra stora evenemang genererar EU-toppmötet intäkter, till exempel genom ett ökat antal gästnätter i Göteborg. Foto: Martina Koch

”EU-toppmötet sätter Göteborg på kartan”

Den 17 november kommer Europas högsta politiker till Göteborg för att diskutera rättvisa villkor och tillväxt.

Varför hålls mötet i Göteborg och inte i Stockholm?

Regeringen tycker det är viktigt att EU-frågor diskuteras i hela landet. Dessutom är Göteborg och Västra Götaland ett bra exempel på hur man hanterat stora omställningar på arbetsmarknaden.

– Ett EU-toppmöte sätter Göteborg på kartan och ger staden ett erkännande som en framstående evenemangsstad. Som alla andra stora evenemang genererar det även intäkter, till exempel genom ett ökat antal gästnätter, så det finns många positiva effekter, säger Robert Casinge på Västra Götalandsregionens Europakontor.

Senast ett EU-toppmöte hölls i Sverige var 2001, också då i Göteborg

Hur ofta hålls EU-toppmöten?

Hittills i år har Europeiska rådet, som består av EU-ländernas stats- och regeringschefer, haft sex toppmöten. Toppmötet i Göteborg räknas som ett ”informellt” diskussionsmöte och ligger utanför Europeiska rådets ram.

Vilka kommer hit?

Sveriges statsminister Stefan Löfven och EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker är värdar när EU:s stats- och regeringschefer kommer till Eriksbergshallen och Göteborg. Flera organisationer och andra aktörer är också inbjudna till mötet, till exempel fackförbunden och flera ungdomsorganisationer.

Morgondagens EU – hur skapar vi ett bättre Europa?

Dagen innan toppmötet, den 16 november, är Västra Götalandsregionen med och arrangerar ett evenemang om framtidens Europa.

Många ungdomar kommer att sitta i publiken när VGR tillsammans med Göteborgs Stad och Göteborgs kommunalförbund bjuder in till ett samtal om framtidens EU. Medverkar gör Cecilia Malmström, EU-kommissionär för handel, Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet och Ann Linde, EU-minister. Samtalet äger rum på Världskulturmuseet 16 november.

Text: Anna-Lena Bjarneberg
vgrfokus@vgregion.se

Fler artiklar om EU i VGRfokus

Så påverkar EU din vardag

Visst kan vi påverka i EU

EU-stöd jättebra hjälp men stressande

Så mycket EU-stöd får Västra Götaland

Kommentarer är stängda.