Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Henrik: ”Våga pröva videomöten”

Henrik Salsing får hjälp att rehabilitera en axelskada samtidigt som han är på jobbet.  
− Med rörlig bild och ljud fungerar det lika bra som ett personligt möte, berättar han.

Henrik placerar surfplattan på bordet i konferensrummet. Det är måndag morgon, men istället för att sätta igång med arbetsuppgifterna som ingenjör på Volvo Lundby i Göteborg, klickar han på appen Närhälsan Online och loggar in till ett virtuellt väntrum. En rörlig bild av hans ansikte syns i en liten cirkel på skärmen. Henrik väntar på att fysioterapeuten Josefine Rosenqvist ska ta emot för besök. Klockan 8.15 plingar det till i plattan.
− God morgon! Hur är läget med dig? hälsar Josefine.
Hon sitter med headset framför en dator på Sörhaga rehabmottagning i Alingsås. Den rörliga bilden med henne täcker hela skärmen på Henriks Ipad.

Går igenom övningarna

− Jag har haft lite ont i axeln och även ner mot armbågen när jag gör en av övningarna, berättar Henrik samtidigt som han visar rörelsen framför skärmen genom att knyta händerna och lyfta armarna rakt framför sig.
− Är det här ovanför armbågen som det gör ont? frågar Josefine och visar genom att peka på sin egen överarm.
De diskuterar olika orsaker till varför han känner smärta och går igenom övningar. Josefine kommer också med förslag kring fortsatt hemträning.
− Jag mejlar en länk med övningar som du kan se på video. Jag kan också skicka ett övningsprogram med mina kommentarer.

Nytt sätt att arbeta

Henrik Salsing började med rehabträning efter ett fall under ett terränglopp. Han hade fått en fraktur i ena axeln och opererats. I början besökte han sin fysioterapeut på mottagningen i Alingsås för bedömning av skadan och uppföljning av hemmaträning. Sedan slutet av sommaren träffas de genom videomöten.
− Jag kan föreslå videomöten till patienter som inte behöver undersökas fysiskt och som har långt att åka eller som har svårt att ta sig till mottagningen. Det är ett nytt sätt att arbeta på som har många fördelar − det sparar tid, många känner sig tryggare i sin vanliga miljö än på mottagningen och jag upplever ofta att videomöten blir mer fokuserade än när man ses.
För Henrik som bor och jobbar i Göteborg men har sin fysioterapimottagning i Alingsås, innebär mötesformen att han slipper en extra resa och inte behöver ta ledigt från jobbet. Framöver kommer han även att arbeta i Malmö, och då får han ännu mer praktisk nytta av de virtuella besöken.

Rädd att förlora personliga mötet

För närvarande har Josefine Rosenqvist videomöte med en till två patienter i veckan. Hon berättar att många känner sig osäkra i början, men hittills har alla som testat varit positiva. Även Henrik som är van vid datorer och använder rörlig bild i arbetsmöten, kände sig tveksam till förslaget.
− Jag sa nej först. Jag var rädd att förlora det personliga mötet. Men sedan gick jag hem och tänkte. Det funkade ju bra på jobbets videomöten när man ser och hör varandra, berättar Henrik.
− Det var som en mental tröskel att ta sig över. Mitt tips är att våga pröva!

Text: Kristina Karlberg
Film: Paul Björkman

Mer om den digitala patienten i VGRfokus

Ungdomsmottagning via app får högsta betyg

Patienterna tar makten med tekniken

Därför är vårdmötet viktigare än Google

Träffa doktorn i mobilen – förhoppningsvis före jul

Kommentarer är stängda.