Visste du att klitoris är mycket större än det som syns utanpå kroppen? Kerstin Karlqvist Falk, barnmorska på ungdomsmottagningen kan du fråga om det och mycket annat under ett videomöte i mobilen eller surfplattan. Foto: Anna Rehnberg

Hur använder jag en kondom? Varför kommer jag inte när vi har sex? När kan jag börja med p-piller? Nu behöver du inte längre gå till Ungdomsmottagningen för att få svar på dina frågor. Barnmorskan träffar du enkelt i mobilen.

Barnmorskan Kerstin Karlqvist Falk håller upp en rosa plastmojäng framför kameran. Det tar en stund innan poletten trillar ner.
– Det är få som vet att klitoris ser ut så här och att det bara är en liten del av det som finns utanför kroppen, säger Kerstin och pekar på den lilla knoppen.
Att så många vet så lite om kvinnokroppen och dess förutsättningar för sexuell njutning är ju bara att beklaga. Kanske blir det bättre när ungdomar har större tillgång till ungdomsmottagningen.

Appen kan underlätta

– Vi ska vara lätta för ungdomarna att nå. Vi besöker skolor, tar emot besök här hos oss och nu kan vi också erbjuda besök via mobilen några tillfällen i veckan, berättar Kerstin Karlqvist Falk.
Det ska vara enkelt att besöka ungdomsmottagningen och för dem som bor långt ifrån närmaste mottagning eller av andra orsaker inte vill eller har svårt att komma på besök, kan appen vara ett alternativ som underlättar.
– När jag sitter här framför skärmen kan jag visa och förklara precis på samma sätt som där du är här hos mig i rummet.

Lugnande besked

Det finns flera fördelar med appen jämfört med att ringa ett vanligt telefonsamtal.
– Många tycker det känns tryggt och säkert att se ansiktet på den man pratar med. Jag kan visa och instruera kring olika saker och även den som ringer upp.
Ibland kan man bara vilja prata med någon eller få ett lugnande besked eller helt enkelt ta steget att boka en tid på mottagningen.
– Det här med att få ett ansikte på folk är viktigt för många. Jag hade besök via mobilen av en tjej som var väldigt osäker och rädd, men som sedan bokade ett besök och vågade komma hit, säger Kerstin Karlqvist Falk.


Fakta om Ungdomsmottagning i mobilen

VGR var först i Sverige med att erbjuda ungdomsmottagning via mobilapp. 17 ungdomsmottagningar i norra Skaraborg och Sjuhärad erbjuder tjänsten och fler är på väg att ansluta sig.

Ungdomarna själva ger appen högsta betyg med fyra av fyra möjliga poäng i en utvärdering.

Du laddar ner appen Närhälsan Online via Appstore eller Google Play. Välj Drop-in-besök, ange din e-post. Logga in med BankID. Du placeras i e-väntrummet. En barnmorska ringer upp och startar besöket.

Text: Bettina Axelsson
Film: Anna Rehnberg
vgrfokus@vgregion.se

Mer om den digitala patienten i VGRfokus

Patienterna tar makten med tekniken

Träffa doktorn i mobilen – förhoppningsvis före jul

Henrik: ”Våga pröva videomöten”

Därför är vårdmötet viktigare än Google