Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Semester på hemmaplan har blivit en vana för Moa. Foto: privat

10 unika hemestertips i Västra Götaland

I år vill vi semestra hemmavid! För Moa Berglund, 22, har det numera blivit en vana att hitta guldkorn i närmiljön. Tillsammans med sina kompisar åker hon runt med Västtrafiks Regionen runt-kort och upptäcker både land och stad. Inspirerade av Moa guidar VGRfokus till 10 spännande resmål i Västra Götaland.

– Ofta har vi ett mål, men det är också själva resan som blir målet. Längs vägen kanske vi kommer i kontakt med andra passagerare och kanske får tips om andra ställen att stanna på, säger Moa Berglund.

Det har blivit second-hand-affärer i Trollhättan, picknic vid Viskan och kajakpaddling kring Marstrand. De har åkt till Styrsö på musikfestival och till Tanum för att titta på hällristningar. Ibland har de kompletterat biljetten för att kunna resa söderut och bada på sandstränder i Halland.

Trendigt med hemester

Att ha semester nära hemmet, hemester, har blivit en trend. Alltfler västsvenskar reser i Västsverige och gör fler dagsutflykter nära hemmet. På Turistrådet Västsverige har man sett hur resandet i Sverige ökat och särskilt i Västra Götaland har det skett en stor ökning av turismen på senare år.

– Vi ser en väldigt uppåtgående kurva för svenska besökare i vårt område. Sverige är dessutom det enda land i Europa där flygandet minskar. Hemester har fått stort genomslag, säger Fredrik Lindén, VD på Turistrådet Västsverige.

Tar med cykeln på tåget

I sommar fortsätter Moas äventyr, den här gången med en ny hopfällbar cykel, som ska göra det ännu enklare att kombinera kollektivtrafikresorna med utflykter på egen hand.

– Jag har så mycket kvar att upptäcka. Nu kan jag hoppa av tåget eller bussen var jag vill, cykla en bit, och sedan hoppa på igen, säger Moa Berglund.

Men för studenten Moa handlar det inte bara om att resa billigt och att upptäcka närmiljön – det är också ett medvetet val, för miljöns skull.

– Jag har bestämt mig för att avstå från att flyga och prioriterar framtiden mer än att kunna åka vart jag vill. Så här vill jag resa i framtiden också, säger Moa Berglund.

10 personligt utvalda tips

Våra tio tips är personligt utvalda pärlor i Västra Götaland. Det är kanske inte de mest självklara besöksmålen, för de hittar du säkert ändå. Den mest heltäckande informationen om resmål i Västra Götaland hittar du på www.vastsverige.com.

Retrolägenhet i NossebroRetro och nostalgi i Nossebro

Nossebro marknad har du kanske hört om, men visste du att hela samhället är en riktig retro-tripp. Här kan du stiga in i en lägenhet från 60-talet, en gammal elaffär som blivit museum, gå in i färghandeln som doftar ”kemikalieaffär” eller varför inte gå på bio? Läs mer om retro och nostalgi i Nossebro.

 

Dyrön. Foto:Katja RagnstamDyrön och Åstol

Att gå Dyröleden och kombinera med en tur till pittoreska skärgårdsön Åstol är förmodligen det närmaste en komplett skärgårdsupplevelse du kan komma.
Läs mer om Dyrön och Åstol.

 

”House of knowledge” by Jaume Plensa Foto: Faramarz/Westsweden.comKonststaden Borås

Det var längesedan ”tråkstämpeln” tvättades bort från Borås! Så åk till Borås och bli överraskad! Du behöver inte ens vara särskilt konstintresserad för att uppskatta gatukonsten i staden. Det är bara att gå runt och öppna ögonen!
Läs mer om konststaden Borås.

 

Stationshuset Dals-Rostock. Foto: Johan Jönsson (Julle) - Own work, CC BY-SA 4.0Dals-Rostock, liten ort med mycket att uppleva

Mitt i Dalsland ligger den gamla kurorten Dals Rostock, en liten pärla vid foten av Kroppefjäll. Hit åker du om du vill ha en mysig utflykt med atmosfär och en lagom lång promenad bland sevärdheterna.
Läs mer om Dals-Rostock.

 

Kinnekullebanan. Foto: Liftarn, CC BY-SA 3.0Vandra på Kinnekulle och cykla längs Göta kanal

Gör Sveriges vackraste tågresa med Kinnekullebanan genom det vackra landskapet på Kinnekulle. Hoppa av i Råbäck och gå en bit av Kinnekulleleden. Längs vägen kan du stanna på Hellekis säteri och lukta på blommorna innan resan fortsätter.
Läs mer om Kinnekulle och Göta kanal.

 

Människor som paddlar kanot. Foto: Göran AssnerPaddla kanot i Dalsland

Jodå, det går att få ihop en dagstur i kanot också. Men du kommer garanterat att bli sugen på att övernatta i det där vindskyddet vid Lelång och äta kvällsmat i skymningen till ackompanjemang av storlommens rop.
Läs mer om kanotpaddling i Dalsland.

 

Koster, Bohuslän. Foto: Lukasz WarzechaKosteröarna – vackert både över och under vattenytan

Efter ungefär tre kvart på färjan från Strömstad, rakt ut i havsbandet, ligger den vackra ögruppen och väntar på besökare som vill upptäcka Kosteröarna i havet, från havet, till fots eller cykel.
Läs mer om Kosteröarna.

 

Glasblåsning i Limmared. Foto: Jonas IngmanAntikt, second hand och glas i Limmared

Kanske har du passerat Limmared med tåget och sett den vackra tegelbyggnaden med den infällda Absolut-flaskan? Byggnaden heter Glasets hus och här finns det äldsta verksamma glasbruket i Sverige, idag mest känt för att producera flaskorna till Absolut Vodka.
Läs mer om Limmared.

 

Barm väntar på färjan till Brommö. Foto: Jonny JohanssonBadparadiset Brommö i Vänern

Det finns nästan 22000 öar, holmar och skär i Vänern. Till den (nästan) bilfria ön Brommö tar du dig med färja från Torsö (dit går det bro).  Hela ön är ett naturreservat där naturen påminner lite om västkusten. Här finns kala berghällar, skog, strandängar och fina sandstränder.
Läs mer om Brommö.

 

Vandringsskylt för Gotaleden.Gotaleden – från Kungsportsplatsen till kaféernas stad Alingsås

Det kanske är lite långt att vandra 71 kilometer som en dagsetapp, men det fiffiga med den alldeles nyinvigda (sedan 14 juni) Gotaleden är att du kan välja mellan nio olika etapper. Leden går alltid nära järnvägen så det är alltid nära att ta tåget tillbaka till din utgångspunkt.
Läs mer om Gotaleden.

Fler Hemestertips

I sann hemester-anda lanserade Turistrådet Västsverige i våras sex extra sevärda resmål utanför Göteborg. Strax utanför Göteborg heter satsningen och alla platser går att nå med kollektivtrafik.

Text: Anna-Lena Bjarneberg
vgrfokus@vgregion.se