Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.

VGR förbereder sig för fler patienter med covid-19

Västra Götalandsregionen, VGR, förbereder sig för att fler patienter som är sjuka i covid-19 kommer komma till vården. Planerad vård behöver vänta, testkapaciteten ska ökas och även om det är mycket hårt arbete som väntar i vården så är VGR:s sjukvårdsdirektör Ann Söderström trygg med att VGR kommer klara krisen.

– Vi gör det på ett bra sätt där alla ställer upp, från medarbetare som jobbar i vården till beslutsfattare till politik. Så jag tycker att vi tillsammans har skapat en organisation som gör att vi ska kunna möta krisen på ett bra sätt, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, Västra Götalandsregionen.

Hur är situationen just nu?

– Just nu är situationen att vi ser ett ökat inflöde av patienter med andningsbesvär, ett fåtal behöver intensivvård, men många behöver sjukhusvård. Vi tror att det här kommer att öka, när vi tittar på Stockholm och Italien. Övrig vård, planerad vård har vi ställt in till stor del,det gör att det är en hyffsat lugn situation i övrigt. Men väldigt många behövs för att förbereda sig för fler patienter med covid-19.

Vad har vi framför oss?

– Framför oss försöker vi titta på vad som händer i Kina, i Italien, i Stockholm som ligger framför oss. Vi ser att vi kommer få ett ökat antal patienter som behöver sjukhusvård. Alla kommer inte behöva intensivvård, men många kommer behöva sjukhusvård. Så vi förbereder oss med att frigöra vårdplatser, just för att kunna ta emot ett ökat antal, både på intensivvården och i vanlig vård.

Vill öka testkapaciteten

Finns det tillräckligt med personal?

– Det finns tillräckligt med personal totalt sett, men vi måste omfördela personal till de verksamheter som kommer vara mest belastade, framför allt anestesi / IVA.

Hur hanteras personal som blir sjuk?

– Just nu har vi inte tillräcklig testkapacitet för att testa personal som har luftvägssymtom, som kanske skulle gått till jobbet om det inte varit en covid-19-pandemi. Just nu får man vara hemma med luftvägssymtom och vänta tills de har gått över och sen komma tillbaka till jobbet. Den stora påverkan på vården just nu är inte antalet patienter som ligger inne utan personal som är hemma och är sjuk.

Vad görs för att förbättra testkapaciteten?

– Vi försöker öka testkapaciteten med befintliga tester. Men det är också snabbtester på gång som kommersiellt kommer vara tillgängliga. Vi vet inte exakt när men det talas om veckor.

Känner du dig trygg med att VGR kommer klara den här krisen?

– Jag är helt övertygad om att om vi alla hjälps åt och det kommer vara mycket hårt arbete, men så kommer vi klara av det här. Det kommer att klinga av, men det kommer vara en tuff period för vården att ställa om och klarade av det ökade inflödet av patienter. Men jag är helt övertygad om att vi kommer klara av det.

Icke akut vård får vänta

När det gäller annan sjukvård, vad ska de med andra besvär tänka på?

– Vi ställer in mycket vård som kan vänta alltså planerad vård som inte är
nödvändig just nu. Den ställer vi in till förmån att vi ska kunna ta hand om både den vanliga akuta vården, folk får ju hjärtinfarkter, föder barn, precis som vanligt, även under en pandemi. Vi måste klara av både den akuta vården och den vård vi behöver ha för pandemin. Men övrig vård som är planerad, den skjuter vi på så har man inte nödvändigt behov av vård just nu tycker inte jag att man ska söka vård.

Så har man icke akuta besvär får man vara beredd att vänta?

– Nu får man vara beredd att vänta lite om det inte är akut, till förmån för den akuta  vården som vi alltid behöver bedriva och den vård vi behöver på grund av pandemin, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, Västra Götalandsregionen.

Text: Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se


Läs även: