Även om du är utomhus, håll avstånd säger Gunilla Ockborn. Foto: Pixabay och Andreas Kron

Vi står inför en ny långhelg och i vanliga fall nya fester och kalas. Det är Kristi Himmelsfärd, Eid al fitr, skolavslutningar, studentfester och allmänt vårmys i solen. Västra Götalandsregionens biträdande smittskyddsläkare Gunilla Ockborn uppmanar alla att fortsätta hålla på rekommendationerna för att minska spridningen av covid-19 och att vuxna ska prata med yngre.

– Det märks att många människor verkligen ansträngt sig för att ta sitt ansvar och minska smittspridningen. Så läget har stabiliserats de senaste veckorna, med ett stabilare läge vad gäller antalet allvarligt sjuka och avlidna, säger Gunilla Ockborn, biträdande smittskyddsläkare Västra Götalandsregionen.

– Men sen ser vi också att fler människor börjar resa mer, gå på restauranger, vi får rapporter om trängsel, både på restauranger och i parker. På sjuklighetssidan är det ett stabilare läge, men samtidigt är det smittspridning i hela samhället- Det är jätteviktigt att vi fortsätter att hålla i och se till att inte öka smittspridningen för då kommer vi se det i vården igen efter ett antal veckor.

Oro inför långhelg

Nu står vi inför en långhelg, Kristi Himmelsfärd och sen avslutningen på Ramadan, Eid al fitr. Vad är dina tankar inför den här helgen?

– Det finns en oro för att många människor kommer bestämma sig för att träffas. Att man träffar människor man inte sett på väldigt länge. Det är viktigt att vi håller i och vi får den här våren och sommaren fokusera på att fira saker i den närmsta familjen och endast med människor vi träffar i stort sett varje dag. Som många myndigheter och andra säger, högtiderna får firas på ett annat sätt och man får hålla kontakt via telefon och med hjälp av annan teknik.

Men även i det lilla firandet finns det rekommendationer. Vilka är dessa?

– De allmänna rekommendationerna gäller hela tiden, alltså att sköta sin handhygien, absolut inte umgås med andra om man är sjuk, men också hålla avstånd även om man sitter på en picknickfilt eller umgås i parken.

Avstå stora fester och dela inte

Vad gäller för andra stora händelser, skolavslutningar och studentfester?

– Studentfesterna har redan börjat och återigen, för den som tar studenten i år så är det tråkigt, men i det här läget kan man inte fira på vanligt sätt. Många kommuner har kommit med väldigt tydliga rekommendationer och beslut om hur avslutningen kommer gå till, man bör också avstå de stora studentfesterna där man träffar personer man vanligtvis inte umgås nära med varje dag.

– Även här gäller de allmänna råden, man ska sköta sin handhygien, man ska absolut inte umgås om man har luftvägssymptom och man ska hålla avstånd. Till exempel, saker som att dela flaska eller dela glas eller dela cigarett är direkt olämpligt, det är inte bra annars heller, men nu ska man absolut inte göra det.

Kanske just bland unga har man särskilt svårt att ta till sig råden, man är stark och frisk och tillhör inte en hårt drabbad grupp. Vad vill du säga till de som känner så här?

– Tillhör man den här gruppen ska man dels tänka på sig själv, även om man inte blir allvarligt sjuk och behöver sjukhusvård, så är det ju jobbigt att vara rejält sjuk. Sen, de man riskerar att smitta mest är de man har närmast sig, i fall man blir smittad och sen smittar sin mormor eller sitt sjuka syskon, det vill man inte göra. Det tredje steget handlar om att vi alla ska bidra till att hålla smittspridningen på en låg nivå, för att samhället ska fungera så bra som möjligt.

Prata med de yngre

– Det är verkligen viktigt att alla tar till sig råden och att de som redan anpassat sig, fortsätter med det fantastiska arbetet man faktiskt gör, men också att man får med sig alla andra. Jag tror det är viktigt att vuxna pratar med yngre personer, så att de får till sig informationen och förstår detta, säger Gunilla Ockborn.

Text: Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se


Läs även:

Ungas krissamtal ökar under coronapandemin – här kan du få hjälp

Fysisk aktivitet extra viktigt i coronatider – tips på vardagsmotion

Platån nådd i Västra Götaland – fortsatt hög belastning på sjukvården