Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stanna hemma – 5 sätt att umgås på distans

Covid-smittan ökar nu dramatiskt och det är allas ansvar att följa råden för att minska smittspridningen. Det viktigaste rådet, att hålla avstånd till andra, får konsekvenser för det sociala livet. Men fysisk distans behöver inte betyda social distans. Det finns flera saker du faktiskt kan göra nästan som vanligt – bara lite annorlunda.

Under de månader som pandemin pågått har VGRfokus publicerat många artiklar med olika experter. Råden är nu mer aktuella än någonsin. Därför har vi samlat ihop några tips som kan vara hjälpsamma när vi alla behöver spendera mer tid hemma.

Om du arbetar hemma handlar det om att försöka ruta in sin dag så långt det är möjligt och skapa en struktur i tillvaron. Schemalägg distansmöten och gemensamma digitala fikastunder med kollegorna. Försök också ta en promenad varje dag, gärna i skogen.

Naturen läker

– Naturen har en fantastiskt läkande effekt, säger Tina Arvidsdotter, sjuksköterska och doktor i vårdvetenskap inom forskningsområdet stressrelaterad psykisk ohälsa. Dagsljus, skog och fysisk aktivitet lindrar stress och stärker oss mentalt och känslomässigt på flera plan.

Det är inte bara bristen på rutiner och vanor som kan få oss att må dåligt. Pandemin i sig är förstås en källa till oro, antingen för att du själv befinner dig i riskgruppen eller för att någon anhörig gör det. Bästa rådet här är att undvika de svartaste rubrikerna. Uppdatera dig om världsläget från seriösa nyhetskällor. Och framför allt – läs inga domedagsprofetior från okända aktörer på sociala medier.

Person som ringer någon och samtidigt fikar.
Ring en vän eller släkting som du inte talat med på länge eller bjud in till digital fika.

Fem sätt att umgås med fysisk distans

1. Ring en vän.

Allt behöver inte ske via en videoskärm. Ett helt vanligt telefonsamtal, kanske ett riktigt långt samtal med en vän eller släkting. När tog du dig den tiden senast?

2. Fika eller ät middag tillsammans på distans

Baka en kaka eller laga något gott. Kom överens om en tid och använd telefon, dator eller surfplatta för att kunna prata med en eller flera vänner samtidigt. Det går bra att använda enbart ljud. Sätt på högtalarfunktionen på din telefon, eller använd videokameran och ställ upp den telefon, dator eller surfplatta så att du syns i bild. Facetime, messenger och skype är några alternativ.

3. Träna hemma istället för på gymmet

De flesta gym har träningspass som man kan ta del av digitalt. Instruktören håller passet som vanligt med skillnaden att du är hemma i bostaden. Eller som i tipsen ovan. Bestäm en tid, koppla ihop er digitalt och peppa varandra när ni tränar hemma på var sitt håll. Det finns massor av gratis pass och övningar om du söker på nätet. Du kan göra väldigt mycket bra träning med egen kroppsvikt utan att använda redskap. Här finns en sida med tips som tagits fram av fysioterapeuter i VGR.

4. Var utomhus om väder och underlag tillåter

Skaffa isbroddar till skorna så känns det säkrare om det blir minusgrader. Promenera ensam eller med avstånd tillsammans med någon. Gå i ditt närområde eller prova någon av de vandringsleder som finns i Västra Götaland. Tänk på att synas i mörkret med reflexer, reflexväst och kanske en pannlampa om det är mörkt och du inte går på upplysta gångvägar.

5. Se ett teveprogram eller en film tillsammans

Bestäm med en vän vilket program ni ska se och vilken tid. Sedan ringer ni upp varandra och kan prata och kommentera programmet som om ni satt bredvid varandra i soffan. Eller bestäm er för en bok att läsa och ha en bokcirkel i miniatyr. Läs och diskutera sedan läsupplevelsen på telefon eller med videokameran på.

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se


Läs också:

Kartonger och kuddar kan hjälpa dig som jobbar hemifrån

Rutiner och nya vanor underlättar isolering

Frågor och svar om skärpta råd