Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Kennet Öhlund bor i Borås med sitt livs kärlek, som varit ett stort stöd under hans sjukdomstid. Bild: Anna Rehnberg

Ett annat sexliv efter prostatacancern – men fortfarande bra

När Kennet Öhlund fick veta att hans prostatacancer behövde opereras, trodde han att det var slut med sexlivet.
– Det var vad jag hade hört och läst. Men det skulle visa sig vara fel.

Nu vill han berätta att det mycket väl går att ha ett bra sexliv efter en prostataoperation. Det kanske inte blir exakt som förut, men behöver inte bli sämre. Bara annorlunda.

– Det är ju förfärligt om du ska gå och tro att du aldrig mer kan ha sex. Att en så viktig del av livet ska försvinna och du kanske inte ens tror att möjligheten finns, säger Kennet Öhlund.

Han fick sitt cancerbesked sommaren 2019, men då var värdena så låga att det räckte att han gick på regelbunden provtagning för att bevaka tumören. Nu började också en tid av oro för vad som skulle komma.

– Jag har fått vänja mig vid oro. Sedan dess finns den som en del av mig, men jag försöker att inte låta den ta för stor plats i mitt liv.

Stöd från hustrun

Han blir varm i rösten när han också berättar vilket stöd han haft av sin fru genom hela processen. Hon är hans livs stora kärlek, som han träffade 1994.

Kennet Öhlund
Kennet Öhlund. Bild: Anna Rehnberg

– Hon är min bästa vän i livet och jag kan inte föreställa mig hur det skulle varit att gå igenom allt det här utan henne.

Efter två år av provtagningar, konstaterades att Kennet Öhlund behövde opereras. Han var trots allt ganska förberedd på att det skulle bli så. Han var också förberedd på att få ett dåligt besked om vad som skulle hända med hans sexliv.

Men han var inte beredd på det läkaren Ali Khatami skulle säga: ”Erektionen kommer att påverkas, men du blir inte av med lusten eller din förmåga till orgasm.”

– Jag kunde nästan inte ta in det! Hur kunde man få orgasm utan att ha erektion? Jag trodde jag visste hur det låg till. Att sexuell förmåga och erektion är likställt. Nu vet jag att det inte är sant. Jag är väldigt tacksam för sättet som han sa det på, som en fullständig självklarhet och med ett leende.

Lusten fanns kvar

En tid efter operationen, när Kennet Öhlund kände sig återhämtad, ville han prova om det stämde som läkaren hade sagt. Det gjorde det. Han fick ingen erektion, men lusten fanns där och han kunde få orgasm.

Redan innan operationen hade Kennet Öhlund och hans fru förberett sig genom att prova andra sätt att ha sex än med penetration. I dag säger han att de har ett bra sexliv och att det till och med har blivit mer jämställt.

– För mig och för många män har sex haft ett starkt fokus på erektion och utlösning och att det måste finnas med. Men nu har vi mer likartade upplevelser och kan njuta mer tillsammans.

”Ditt sexliv tar inte slut”

Att försöka hjälpa erektionen på traven med läkemedel har Kennet Öhlund nästan helt låtit bli, även om han vet att många kan bli hjälpta av det.

– Då ska de tas en timme innan man ska ha sex, men hur ska man veta när det är? Å andra sidan märker jag ju nu hur jag ibland kan få en kortvarig erektion. Och det är ju fint att få den möjligheten en liten stund, men det har blivit så tydligt att det ändå inte har med lusten att göra!

När Kennet Öhlund läste om prostatacancer i VGRfokus hörde han av sig till redaktionen. Han vill dela sin erfarenhet med andra män som står inför en prostatacanceroperation.

– Din erektion kanske inte blir sig lik, men ditt sexliv tar inte slut. Däremot kan det bli ett annat sexliv. Öva dig i stället på att upptäcka lusten hos varandra. Skaffa någon sexleksak, använd händer med mera och fokusera på njutning.

Operation kan påverka erektionen

Ali Khatami, överläkare och verksamhetschef på Urologen på Sahlgrenska universitetssjukhuset, möter många män som är oroliga inför sin prostatacanceroperation. Precis som Kennet Öhlund menar han att en operation kan påverka erektionen – men att det inte alls betyder att sexlivet är över.

– Lusten behöver inte påverkas av operationen och förmågan att få orgasm finns kvar, även om det blir annorlunda eftersom det inte kommer någon sädesavgång i samband med orgasmen, säger Ali Khatami.

I samband med en operation är det viktigt att varje par får vägledning utifrån sina behov och förutsättningar och att de också får möjlighet att träffa en sexolog, som en del i den sexuella rehabiliteringen.

Kan bli mer behandling

Prostatacancern kan också vara olika aggressiv, vilket inte alltid ger samma möjlighet att spara erektionsnerver vid en operation.

– Är det små eller mindre aggressiva tumörer kan man oftast spara dem, helt eller delvis. Då kan också förmågan till erektion finnas kvar efter operationen, men precis som Kennet berättar är ett bra sexliv mycket mer än bara en erektion, säger Ali Khatami.

Sedan i november är Kennet Öhlunds PSA-värde svagt uppåtgående, och han håller på att förbereda sig mentalt på att det förmodligen kommer att behövas mer behandling förr eller senare. Hemma i Borås kommer han ibland på sig själv med att önska att han vill ha tillbaka sitt ”vanliga liv”.

– Men det här är ju mitt vanliga liv. Och då gäller det att göra det livet bra och att inte vänta på att göra saker. Min fru har länge velat tågluffa i Europa, men jag har varit bekväm av mig. Men nu vill jag att vi ska göra det – med tält, så att vi kan resa lätt och spontant!

Text: Anna-Lena Bjarneberg
Bilder: Anna Rehnberg
vgrfokus@vgregion.se


MER OM PROSTATACANCER:

LÄS OCKSÅ: