Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Hamza Mostafa utanför Legehuset vid Heden. Foto: Anna Rehnberg

”Vården måste vara på lika villkor oberoende av var man bor”

Vaccination på tillfälliga platser i Göteborgs ytterområden visade sig vara en framgångsrik metod för att locka fler att vaccinera sig.
– På alla platser har vi gett många första-doser. Det visar att vi nått nya grupper, säger Hamza Mostafa, affärsområdeschef för Legehuset.

I slutet av november 2021 fick Legehuset i uppdrag av Västra Götalandsregionen (VGR) att vaccinera mot covid-19 på 15 tillfälliga vaccinationsplatser runt om i Göteborg. Det tog inte mer än tio dagar innan allt var på plats.

–  Det hade aldrig gått om inte alla aktörer hjälpts åt och verkligen ansträngt sig för att allt skulle fungera, säger Hamza Mostafa. Länsstyrelsen, VGR, kommunen, bostadsbolagen – alla var jättesnabba på bollen och samarbetade fantastiskt bra.

VGRfokus möter Hamza på Legehusets klinik vid Heden i centrala Göteborg. Av och till tittar en patient in för en bokad vaccinationstid, men oftast är här lugnt. Mottagningen vid Heden är Legehusets fasta punkt. Här sker vaccination varje dag i veckan och om någon patient inte hunnits med på en tillfällig vaccinationsplats har man alltid kunnat hänvisa till Heden eller till mottagningen i Partille.

En man som får vaccin mot covid-19.
Utöver de båda fasta mottagningarna i Göteborg och Partille och de 15 tillfälliga platserna i Göteborgs ytterområden, har Legehuset också vaccinerat på 22 platser runt om i regionen, bland annat Svenljunga, Herrljunga och Mark.. Foto: Anna Rehnberg

Legehuset har vaccinerat mot covid-19 sedan vaccinet kom och i början var det ofta hektiskt. Teamen skulle utrustas och lokaler och kontrakt komma i ordning. Samtidigt gjorde sjuksköterskebristen att det var svårt att rekrytera personal. Idag är allt mycket lugnare och personalen har fått näsan över vattenytan.

Kontinuitet viktigt

De 15 tillfälliga vaccinationsplatserna hålls i gång av tre team. Varje plats håller öppet en dag i veckan och målet är att samma vårdpersonal återkommer till platsen, vecka efter vecka.

– Det skapar kontinuitet, säger Hamza Mostafa. Personer som bor i området kan titta in för ett samtal ena veckan och kanske ta sin spruta nästa eller nästnästa vecka.

Alla de femton vaccinationsplatserna ligger i Göteborgs förorter och det är områden som ofta glöms bort, eller kanske väljs bort, menar Hamza. Han ser vaccinationerna som en möjlighet att bygga relationer med lokalsamhället på många plan.

Hamza Mostafa affärsområdeschef.
”Länsstyrelsen, VGR, kommunen, bostadsbolagen – alla var jättesnabba på bollen och samarbetade fantastiskt bra.” Hamza Mostafa affärsområdeschef. Foto: Anna Rehnberg

Att satsningen på vaccinationsplatser är framgångsrik visar inte minst det faktum att en stor del av besökarna tagit sin första dos här. Det är något som vaccinationsguiderna troligen har bidragit till i Nordost, genom att skapa förtroende hos folk på gatan. Guiderna i Angered pratar vaccin med folk på gatan

– Vården måste vara på lika villkor oberoende av var man bor, säger Hamza Mostafa. Det är en hjärtefråga för mig att den förebyggande hälsovården är jämlik. Därför är det så viktigt att vi når ut.

Fler punktinsatser

Utöver de båda fasta mottagningarna i Göteborg och Partille och de 15 tillfälliga platserna i Göteborgs ytterområden, har Legehuset också vaccinerat på 22 platser runt om i regionen, bland annat Svenljunga, Herrljunga och Mark. Dessutom utför man punktinsatser på bland annat skolor och i religiösa församlingar.

Allt som allt har Legehuset gett över 90 000 vaccinationsdoser mot covid-19 i Västra Götaland. Foto: Anna Rehnberg

I receptionen på mottagningen vid Heden står Sarah Larsson. Hon kan se tillbaka på en hektisk period och faktiskt även stoltsera med ett svårslaget rekord. Sedan september har hon vaccinerat över 10 000 personer mot covid-19. Sarah minns särskilt en dag i Mark.

–  När vi åkte dit visste vi att tvåhundra personer hade bokat tid för vaccination, berättar hon. Sen fick vi höra att det av misstag gått ut information om att det även var drop-in. Utanför vaccinationsmottagningen växte sig kön snabbt allt längre och varenda patient som kom in sa: ”Stackars dig”. När den dagen var slut snurrade världen för mig.

Oftast tycker dock Sarah att det bara är roligt att vaccinera.

–  Det är kul att möta människor och de flesta är väldigt trevliga och tacksamma för det jobb man gör.

Text: Benedikta Cavallin
vgrfokus@vgregion.se

Läs också:
Närhet, samtal och samarbete ger resultat i vaccinationsarbetet
Tålamod, envishet och samarbete fick fler i Bergsjön att vaccinera sig
Om inte vaccinationsteamet kommit hade det inte blivit någon spruta
Guiderna i Angered pratar vaccin med folk på gatan
Mobila hälsoteamet vaccinerar där behovet är störst


Fakta Legehuset
Bolaget startade för tre år sedan i Stockholm och fokus ligger på preventiv vård, exempelvis vaccinationer För något år sedan etablerade sig Legehuset i Västra Götaland
Allt som allt har Legehuset gett över 90 000 vaccinationsdoser mot covid-19 i Västra Götaland