Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Höga kostnader bakom rekordlågt resultat

2023 blir ett år med historiskt dåliga resultat för kommuner och regioner. Hög inflation och ökade pensionskostnader är några orsaker. Västra Götalandsregionens resultat för hela 2023 bedöms landa på -1,8 miljarder kronor (mdkr).  

Västra Götalandsregionens (VGR:s) delårsresultat till och med augusti visar på fortsatt stora ekonomiska utmaningar med höga kostnader. Intäkterna har visserligen ökat och väger delvis upp för de ökade kostnaderna. Men kostnadsökningen är betydligt högre än intäktsökningen.

På intäktssidan är det bland annat ökade skatteintäkter, riktade statsbidrag och en värdeökning på finansiella placeringar som bidrar. Trenden med högre kostnader som till viss del uppvägs av högre intäkter bedöms bestå året ut.

Koncernens delårsresultat per augusti är 550 miljoner kronor (mnkr) högre än budget. Men räknar man bort utvecklingen på finansiella placeringar så avviker resultatet istället med -560 mnkr.

Störst utmaningar inom hälso- och sjukvården

Ann-Charlotte Lilja Järnström, Ekonomidirektör, Koncernkontoret

Alla VGR:s verksamheter har utmaningar på grund av det höga kostnadsläget, men störst utmaningar har hälso- och sjukvården. Sjukhusen tillsammans räknar med ett helårsresultat på -2,4 mdkr. Det beror bland annat på höga personalkostnader, pensioner, material och läkemedel.

– Sjukhusen arbetar dels med egna åtgärdsprogram, dels tillsammans för att på koncerngemensam nivå få ned kostnaderna. Effekterna förväntas ha begränsad effekt under 2023, men arbetet fortsätter in i nästa år, säger ekonomidirektör Ann-Charlotte Lilja Järnström.  

Verksamheten i siffror 

  • Tillgängligheten har inte förbättrats under året. I augusti var andelen patienter som väntat mindre än 90 dagar på första besök 57 procent. Andelen som opererats eller fått behandling inom vårdgarantins 90 dagar har försämrats från 53 till 49 procent.  
  • Resandet i kollektivtrafiken ökar och följer planen enligt Trafikförsörjningsprogrammets målsättning att återta den resandenivå som var innan pandemin. Under de senaste 12 månaderna har det gjorts 321 miljoner delresor, vilket motsvarar 90 procent av resandet innan pandemin. Jämfört med samma period föregående år har resandet ökat med 13 procent.
  • Publiken har återvänt till kulturevenemangen. För museerna ökade antalet besökare med 30 procent under sommaren jämfört med förra året, vilket är högst i Sverige.

Regiondirektören: fokus på omställningen

Håkan Sandahl, regiondirektör på Västra Götalandsregionen, kommenterar läget så här:

Håkan Sandahl

– Vi behöver agera kort- och långsiktigt för att vår verksamhet ska bli ändamålsenlig, effektiv och hållbar över tid. Vi har strategier på plats för våra huvuduppdrag. Stort fokus nu är omställningen av hälso- och sjukvården där det ekonomiska läget ger oss ytterligare anledning att öka tempot, säger Håkan Sandahl och fortsätter:

– Det handlar bland annat om att arbeta mer digitalt när det är möjligt, kunna erbjuda nära vård i hemmen i stället för på sjukhus, jobba mer hälsofrämjande och samverka djupare med den kommunala hälso- och sjukvården. Vi behöver också fortsätta det påbörjade arbetet med att se över våra kostnader och hur vi styr verksamheten. 

Text: Björn Johansson
vgrfokus@vgregion.se


Delårsresultatet i korthet 

  • Koncernen redovisar ett delårsresultat på 74 mnkr till och med augusti, efter finansiella poster. Det är 552 mnkr bättre än budget men 1 670 mnkr sämre jämfört med motsvarande period föregående år. 
  • Koncernens underliggande resultat före jämförelsestörande poster uppgår för delåret till -1 038 mnkr. Det är 559 mnkr sämre än budget. Den jämförelsestörande posten omfattar värdeändring av finansiella placeringar med 1 112 mnkr på grund av börsuppgången och positiv utveckling på räntebärande papper under året.
  • Verksamhetens intäkter till och med augusti är 10 414 mnkr, vilket är 410 mnkr eller 4,1 procent högre än budget. Detta förklaras främst av högre riktade statsbidrag och ökade intäkter från såld vård. Intäkter från patientavgifter och biljettintäkter är högre än föregående år och ligger i nivå med budget. Verksamhetens intäkter i sin helhet är dock 1 036 mnkr lägre än samma period 2022. 
  • Verksamhetens kostnader uppgår till 53 502 mnkr, vilket är 1 921 mnkr högre än budget och 4 348 mnkr högre än föregående år. Avvikelsen beror främst på högre kostnader för personal, pensioner och köpt vård, men även ökade kostnader för läkemedel, material och trafikkostnader jämfört mot föregående år.

VGR: Händelser i urval 2023 

Januari 

  • Europas största projektorbaserade Virtual Production-vägg invigs i Studio Fares i Trollhättan.  
  • Mini-Maria Online öppnar.  

Februari  

  • Infrastruktur- och kollektivtrafiknämnden beslutar att påbörja revidering av trafikförsörjningsprogrammet. Ett nytt program är tänkt att beslutas till sommaren 2025.  
  • Axevalla hästcentrum blir certifierat som kvalitetsmärkt hästgymnasium.  

Mars 

  • Tre tunga el-lastbilar beställs som ett steg i att nå VGR:s miljömål 2030 och 100 procent fossilfria transporter. 

April 

  • Tolv nya Mini-Maria-mottagningar öppnar i de norra delarna av regionen. Två nya mottagningar för unga män har öppnat i Kungälv och i Alingsås. 
  • Arbetet med den nya bussdepån vid Järnbrott påbörjas. Bussdepån kommer möjliggöra en mer effektiv kollektivtrafik i Göteborg.  

Maj 

  • VGR tilldelas sex nya tillstånd för nationell högspecialiserad vård. 
  • Strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar om genomförandeplan för omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götaland 2023–2027.  
  • Första spadtaget för nya Förlossnings- och Neonatalhuset på Östra sjukhuset. Neonatalvården vid Östra sjukhuset har ett regionuppdrag att vårda de allra sjukaste och mest prematura barnen i hela regionen.   

Juni 

  • Alla kvinnor födda 1994–1999 erbjuds gratis vaccin mot livmoderhalscancer året ut.  
  • Skaraborgs Sjukhus psykiatriblock fick hedersomnämning i priset Mental Health Design.   
  • Hedersutmärkelsen Prix d’ASSITEJ 2023 tilldelas skådespelarutbildningen c/o Ung Teater vid Högskolan för scen och musik i Göteborg, som Regionteater Väst varit med och startat.  

Juli 

  • Göteborgs Botaniska trädgård och Naturhistoriska museet firar 100-årsjubileum.
  • Göteborgs Symfoniker firar 10 år med Side by Side, ett musikläger som blev en viktig del i Göteborgs 400-årsjubileum.  

Augusti

  • Östra Sjukhuset inviger ny kulvertramp och den nya sjukhusparken. 

Läs mer: