Projektet med organiserad prostatacancertestning i Västra Götalandsregionen (VGR) ska fortsätta under 2025, har regionfullmäktige beslutat. Dessutom ska regionen förbereda för att kunna erbjuda fler åldersgrupper testning från och med 2026.
– Det här är ett jätteroligt besked, både att vi får fortsätta erbjuda 50-åringar testning och att vi ska börja förbereda för att erbjuda ytterligare åldersgrupper en organiserad testning, säger Rebecka Arnsrud Godtman, medicinskt ansvarig för pilotprojektet och urolog på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Sedan år 2020 har män som fyller 50 år fått ett brev hem med information om fördelar och nackdelar med testning för prostatacancer och ett erbjudande om att testa sig.
Under 2025 är det män födda 1975 som kommer att erbjudas testning. Även män födda 1971, 1973 som hade ett förhöjt PSA-värde, eller inte deltog första gången de fick hem ett brev, kommer att få ett nytt erbjudande.
För- och nackdelar med testning
Till och med 2023 har 60 083 män erbjudits regelbunden testning och 17 821 män har valt att testa sig, vilket har resulterat i att 105 cancerfall har hittats.
– En del av de cancrar vi hittar växer långsamt och har en mycket liten risk att utvecklas till en allvarlig sjukdom. Då behöver man inte behandling utan får komma på regelbundna kontroller. Det kan skapa oro hos mannen, berättar Rebecka Arnsrud Godtman och fortsätter:
– Att få en sådan cancerdiagnos är en av nackdelarna med testning för prostatacancer. Majoriteten av de cancrar vi hittar behöver dock behandling och efter en behandling kan männen få livslånga biverkningar.
Fatta ett eget beslut
Den stora fördelen med att testa sig är att en prostatacancer kan hittas tidigt innan den har hunnit utvecklas till en allvarlig sjukdom och då går cancern oftast att bota.
Eftersom det finns både för- och nackdelar med testning för prostatacancer så måste männen själva med hjälp av informationen som skickas ut fatta ett eget beslut om de vill testa sig eller inte.
Socialstyrelsen har bedömt att fördelarna med regelbunden PSA-testning inte överväger nackdelarna, men är positiv till att regionerna bedriver projekt för att utvärdera hur en organiserad prostatacancertestning kan gå till.
Fler män ska erbjudas testning
Resultaten från regionernas projekt kommer att vara en del av det Socialstyrelsen tittar på vid en ny bedömning av att införa screening för prostatacancer i framtiden.
– Under nästa år kommer vi att jobba med förutsättningarna för att utvidga den organiserade testningen. Bland annat måste tillgången till magnetkameraundersökningar och möjligheten att lämna PSA-prov på fler ställen runt om i regionen säkerställas, säger Rebecka Arnsrud Godtman.
Om allt går som det ska kommer den organiserade prostatacancertestningen stegvis utökas från och med år 2026 och män födda under 1960-talet kommer erbjudas testning.
Emelie Ljunggren
vgrfokus@vgregion.se
MER OM PROSTATACANCER:
- Organiserad prostatacancertestning i Västra Götalandsregionen
- Regelbunden testning för prostatacancer i Västra Götaland (1177.se)
MER OM PROSTATACANCER I VGRFOKUS:
- ”Jag var inte skräckslagen, jag kände mig ledsen” – att få ett cancerbesked (Del 1)
- Han skapade en egen metod för att inte drabbas av panik (Del 2)
- Att lämna cancerbesked: ”Jag sätter patienten i en krisreaktion” (Del 3)
- Många män har prostatacancer utan att veta om det – men frågan om testning är komplicerad (Del 4)
- Efter prostatacancern: ”Det tilltalar mig att vara vid liv” (Del 5)
- Ett annat sexliv efter prostatacancern – men fortfarande bra
LÄS OCKSÅ: