Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Hällristningar, Vitlycke.

Tanums världsarv först i Sverige med Unesco-läger

Den 19 juni landar tio unga, internationella volontärer i Tanum. Under två veckor får de uppleva bronsåldersristningar, fira sommarsolståndet och inte minst: veta mer om hur man tar hand om och bevarar ett världsarv. Det är första gången Sverige står värd för ett av Unescos volontärläger för världsarv.

– Förhoppningen är att skapa ett engagemang som de tar med sig hem och jobbar vidare med, säger Emma Backelin, samordnare för lägret.

Sedan 2008 arrangerar Unesco varje år volontärläger över hela världen, bland annat på inkaplatser i Bolivia, på tempelområden i Indonesien eller i tropisk regnskog på Madagaskar. Syftet är att uppmuntra och inspirera unga människor att ta en aktiv roll i världsarvsfrågan.

19–30 juni är det dags för Tanums världsarv och Vitlycke museum att arrangera det första lägret i Sverige. Tio volontärer, alla unga vuxna, de flesta från länder i Europa, kommer att delta.

– Rent konkret får de hjälpa till på området, bland annat med grönyteskötsel. Under lägerveckorna infaller också sommarsolståndet, ett publikt evenemang där vi gärna vill involvera våra internationella gäster i arbetet, säger Emma Backelin, pedagog på Vitlycke museum och samordnare för lägret.

Fackeltåg till offermossen

Sommarsolståndet firas den 21 juni som en hyllningskväll till solen. Midsommarstången kläs enligt gammal bohuslänsk tradition och senare på kvällen blir det fackeltåg till offermossen.

– Tanken är att de ska lära sig mer om världsarv, men också ta del av nya kulturer och gemenskaper. Förhoppningen är att skapa ett intresse och engagemang som de tar med sig hem och jobbar vidare med, fortsätter Emma Backelin.

Skydda kultur- och naturmiljöer

Vad som är ett världsarv bestäms av Unescos världsarvskonvention, med målet att skydda kultur- och naturmiljöer som har betydelse för alla människor.

– Att få jobba med Tanums hällristningar på ett globalt sätt är så klart superkul! Det grundläggande syftet med världsarven är att samverka över gränserna för att bevara våra gemensamma kultur- och naturskatter, säger Hans Lundenmark, världsarvssamordnare på Tanums världsarv.

Text: Zara Tellander
vgrfokus@vgregion.se


Unescos volontärläger för världsarvet 

Unescos volontärläger för världsarvet, The World Heritage Volunteers Initiative, startade 2008 med målet att ge unga människor möjlighet att engagera sig och ta en aktiv roll i bevarandet av och kunskapsspridningen kring världsarvet.

Under 2023 sker 74 volontärläger på 67 världsarvsplatser i 33 länder, under temat Working on the Future. Tanums världsarv är det första i Sverige att stå som värd för ett av dessa läger.

Volontärprogrammet leds av Unescos Världsarvscenter (Unesco World Heritage Centre), i samarbete med den ideella organisationen Better World.