Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

”Jag tror att elfrågan blir skarp under 2023”

Kring årsskiftet 2022/2023 frågar vi ett antal medarbetare inom Västra Götalandsregionen (VGR) vad de önskar sig av det nya året, sett till arbetslivet. I dag är det dags för Hans Fogelberg, regionutvecklare med fokus på hållbar industri och fordonsindustrins elektrifiering.

Vad önskar du dig av ditt yrkesliv under 2023?

”Jag jobbar med området hållbar industri, med fordonsindustrins elektrifiering och alla frågor kring det: forskning, utveckling, testning, omställning av vår industri och kompetens.

Det som händer just nu är att industrin ändrar sitt innehåll och sin form. Tidigare har fordonsindustrin tagit fram förbränningsmotorer, bränslerör och andra grejer. Man har testat, tillverkat och satt ihop. De här sakerna fasas ut nu och i stället kommer elektrifieringen in. Det bakomliggande arbetet i fordonsindustrin och en del av arbetstillfällena kommer att förändras, och var jobben finns kommer också att ändras.

Hans Fogelberg.

Nu måste vi försvara Västsveriges ekonomi, säkerställa att vi även framöver har en stark tillväxt och export. Ganska mycket av Västsveriges ekonomi vilar på fordonsindustrin, den är faktiskt underskattad. Men just nu händer det väldigt mycket där, och om vi på regional nivå inte agerar rätt och stöttar och driver på, finns det inte bara risk att vi blir av med arbetstillfällen, vi kan också tappa mycket av vår ekonomi.

I dag tror alla att regionerna bara handlar om sjukvård, men när regionerna bildades var ett huvudskäl faktiskt att de skulle ha styrka och förmåga att styra och driva sin egen utveckling och ekonomi.

Jag brukar ta tillfället i akt att påminna om det. Den regionala utvecklingen är en väldigt stor del av det arbetet, men vi jobbar inte så synligt och vi jobbar mycket indirekt. Vi kan inte gå till jobbet och hjälpa en person att bli frisk, men vi gör insatser i olika slags innovationssystem, vi deltar i strategiska insatser som förhoppningsvis ger stor utdelning.

Ett exempel: AB Volvo tillverkar bussar. Redan för tio år sedan tyckte vi att det kunde vara intressant att titta på elbussar, och sedan dess har vi jobbat strategiskt tillsammans bolaget, Göteborgs stad, Chalmers och många andra i den frågan. Tillsammans har vi på svensk mark hjälpt till att tidigarelägga en elektrifiering av bussar, inte bara i Sverige.

Vi försöker gå in i områden där insatsen blir mycket större än det vi går in med. Det innebär inte att ta regionala pengar och direkt minska utsläpp, utan i stället att hjälpa industrin att växla om. Det kan vara tio, hundra eller tusen gånger så effektivt. Vi jobbar inte med bilen på gatan, utan vi jobbar med samverkan kring utvecklingen av en ny teknik, som senare kommer in i bilen. Det gör att regionalt utvecklingsarbete kan uppfattas som lite abstrakt, men i grund och botten är det en väldigt viktig sak som tidigare bara har funnits på nationell nivå.

Vårt arbete måste vara framtidsinriktat, så att inte våra pengar ligger i en industri som är på väg att fasas ut.

Min förhoppning inför det nya året är att vi får respons från politiker på nationell nivå kring den här omställningen. Det finns en mörk sida av det jag just beskrev, och det är att vi missar möjligheter. Det är ett slags skiftespunkt nu där det inte räcker att vi löser elfrågan om tio år, det är alldeles för sent – energiomställningen sker nu. Vi måste jobba för att de nya industrigrenarna kommer hit. Den konkurrensen sker nu. Vi som jobbar med de här frågorna har haft de här sakerna på vårt bord i skarpt läge under många år. Vi har väldigt bra kontakt med företagen, de varnar för att detta är på väg att ske, men politiken är inte så industrinära, de kan inte förstå att något är så akut. ”Vi håller på att fixa med elen, vi gör det senare”. Men vi behöver lösa det i dag. Det är en fråga som jag tror kommer att bli skarp och viktig under 2023.”


Hans Fogelberg

Ålder: 60 år.
Titel: regionutvecklare med fokus på hållbar industri och fordonsindustrins elektrifiering. Arbetar på avdelningen forskning, omställning och kompetens på koncernkontoret, Västra Götalandsregionen.
Bor: Göteborg, arbetar i Regionens Hus, Göteborg.
Bakgrund: ingenjör i botten, har varit forskare inom innovationsfrågor.

Berättat för Elin Widfeldt
vgrfokus@vgregion.se


LÄS OCKSÅ: